Geofagsamarbeid med videregående skoler

Et samarbeid mellom UiS og videregående skoler skal bidra til økt kunnskap og interesse for geofag. Nå har Repsol Norge donert borekjerner fra Vargfeltet i Nordsjøen til prosjektet.

Alejandro Escalona med en av kjerneprøvene skolene får bryne seg på Alejandro Escalona med en av kjerneprøvene elevene får bryne seg på

– Vi ønsker å vise bredden av geofaget og inspirere elevene ved å vise dem ekte prøver fra felt i Nordsjøen, sier Alejandro Escalona, leder ved Institutt for energiressurser.

Instituttet tilbyr skolebesøk, ved at studenter besøker videregående skoler og deler av sin kunnskap. I tillegg har de egne opplegg på campus Ullandhaug, hvor elevene får se hvordan forskningen foregår i laboratoriene.

– Ved å se på kjerneprøvene kan elevene finne ekte data som gir kunnskap om hvordan reservoarene fungerer, hvordan forholdene er og hva som må til for å utføre mest mulig effektiv utvinning, forklarer Escalona.

Han tror at en slik virkelighetsbasert tilnærming til faget er viktig for å kunne forstå faget best mulig.

– Jeg håper jo at dette kan pirre interessen til elevene, og at vi kanskje møter dem igjen som studenter, og kanskje til og med forskere, her på universitetet i fremtiden. For å løse utfordringene innenfor energisektoren trenger vi mange kloke hoder, sier han.

Tekst og foto: Mari Løvås