MENY

Gjør nettskyen tryggere

Dropbox, iCloud og Google Docs er populære tjenester. Lagring i «skyen» har mange fordeler, men oppleves likevel ikke som trygt nok for sensitiv informasjon. To forskere ved UiS har funnet løsningen.

Det er professor Chunming Rong og gjesteforsker ved UiS, Gansen Zhao, som står bak nyvinningen. Ved hjelp av verifiseringsmidler fra FORNY2020/Forskningsrådet har de to fått ferdig et nytt sikkerhetsprodukt for skylagring: En sikkerhetsnøkkel du selv kontrollerer.

Det skriver Forskningsrådet på sine nettsider

Effektivt
Nettsky-teknologi – eller «cloud computing» på engelsk – innebærer bruk av eksterne servere for datatjenester. Gigantiske serverparker rundt om i verden har tatt over for lokal lagring av e-post, bilder, dokumenter og annen informasjon.

Dette er en kostnadseffektiv og fleksibel løsning for den enkelte bruker, men det krever at dataene dine sendes fram og tilbake over internett. Det skaper sikkerhetsutfordringer.

Risiko
Tilbyderne av skylagring sørger for at dataene dine blir ”låst” med en krypteringsnøkkel når du sender dem avgårde, og at de blir låst opp igjen når du henter dem tilbake.

Men det er skyleverandøren som sitter med nøkkelen, og mange leverandører fraskriver seg ansvaret for at noe kan gå galt.

Det fins eksempler på at slike systemer blitt hacket. Mange offentlige og private organisasjoner nekter derfor å bruke slike tjenester av sikkerhetshensyn.

Ny kryptering
Dette kan det nå bli slutt på. Forskerne Rong og Zhao har nemlig utviklet en ny måte å kryptere data på. For å si det enkelt, legges krypteringsnøkkelen hos brukeren selv. 

– All annen teknologi er basert på symmetriske nøkler, som har klare begrensninger når det gjelder sikkerhet. I vår løsning foregår krypteringen hos deg som bruker. Nettskyen kan ikke lese selve dataene, sier professor Rong.

Solgt til F5IT
Han har levert patentsøknad på teknologien, som nylig ble kommersialisert gjennom Prekubator TTO. Selskapet F5IT har kjøpt lisens til programvaren for å utvikle den videre.

– Dette er et produkt som kan selges videre til bedrifter som ønsker sikrere datalagring. Den burde for eksempel være interessant for finanssektoren, sier Rong.

Leder globalt nettsky-forum
At det nettopp er ham står bak denne nyvinningen, er ikke tilfeldig. UiS-professoren stiftet og er styreleder for den internasjonale IT-konferansen CloudCom, som i år skal være i Singapore.

Nylig ble Rong også utnevnt til leder av en verdensomspennende organisasjon for nettsky-teknologer. Den heter Special Technical Community – Cloud Computing (STC CC) og samler forskere og bransjefolk til konferanser, diskusjoner og forskningssamarbeid om nettskyløsninger.

Forskningssenter
Både konferansen og STC CC tilhører verdens største organisasjon for elektronikk og data, IEEE.

Rong leder også IT-forskningssenteret CIPSI på Universitetet i Stavanger.

Foto av IT-professor Chunming Rong

Professor Chunming Rong