MENY

Glassperle-eksperten

– Glassperler var de første gjenstandene som ble laget i glass og glassperlemakerne var verdens første glasskunstnere, sier Torben Sode, som kan smykke seg med titlene perleekspert, glasshistoriker og konservator.

I utstillingen ”I perlehumør” som åpner denne helgen på Arkeologisk museum UiS, er den ene halvdelen av perlene fra museets magasiner og den andre  fra Torben Sodes private samling.

– Samlingen min består nok av mer enn 100 000 glassperler og den rommer moderne glassperler i alle varianter, forteller Sode, som er dansk. Han er i Stavanger i anledning utstillingsåpningen, hvor kanskje en bitteliten brøkdel av perlene hans stilles ut. De moderne glassperlene er laget av glasskunstnere fra hele verden.

Med i kofferten er også glassperler spesiallaget til museumsbutikken, og bøker i alle varianter om glassperler. På søndag vil Sode dessuten gi omvisning i både den forhistoriske og moderne perlesamlingen.

Glassperle-teknikk
– Glassperler har opp gjennom tidene hatt lav status blant historikere. Derfor har det rett og slett manglet kompetanse på området. Det var grunnen til at jeg begynte å forske på glassperlene. Min perlemani skyldes nok snarere en fascinasjon for teknikken enn for selve formen og fargen. Som glasshistoriker har jeg systematisert glassperlene etter hvilken type teknikk de er laget etter, noe jeg anser som mer vesentlig enn perlenes utseende, sier Sode.

Teknikken kan nemlig fortelle hvor perlene er produsert, noe funnsted ikke avslører. Sode har gitt ut to bøker om glassperler ”Anatolske glasperler” og ”Glas på kroppen”. Nøyaktig når kunsten å smelte og framstille glass ble oppfunnet, vet man ikke sikkert, men man antar for rundt 4000 år siden, i Egypt og Syria-området. Glassets oppkomst er resultatet av en lang utvikling med tydelige påvirkninger fra tidlige fajanseteknikker, keramiske glasurer og antagelig også fra den tidlige metallteknologien.

– Kombinasjonen av metallstøperi og fajanse ble til glass, sannsynligvis ved en tilfeldighet, sier Sode.

Glassperler og sjøperler
– I det engelske språket skiller man mellom ”pearls” og ”beads”, hvor pearls sikter til vann- eller sjøperler og beads til glassperler. I det nord-europeiske språket har sjøperler og glassperler den samme betegnelsen, og kan derfor skape litt misforståelser. Jeg mener at det ikke nødvendigvis trenger å være en forhistorisk forbindelse mellom de ulike perletypene, sier Sode.

Ordet ”beads” er antakeligvis fra middelalderen og er forbundet med det katolske bønnekjedet, ”bedekjedet”, som er laget av perler. – Jeg tror man begynte å lage perler av organisk materiale før man kjente til sjø- eller vannperlene, og at de derfor ikke nødvendigvis er etterligninger av ”de ekte perlene”. I en hule i Marokko i 2006 fant man et sneglehus med hull i som man har tredd en tråd eller lignende gjennom og brukt som dekorasjon. Sneglehuset er blitt datert til omkring 92 000 år f.Kr., sier Sode og fortsetter: I sørøst Afrika er det funnet 40-50 000 år gamle perler laget av strutseegg, et materiale som brukes mye den dag i dag til perleproduksjon.

Luksusvarer
– De tidligste glassperlene var derimot sjeldne og kostbare luksusvarer, brukt i halskjeder og andre smykker med gull og edelstener. Glassperler har vært kjent og benyttet av alle folkeslag over hele verden. Perlene hadde ofte, ut over deres prestisje og skjønnhetsverdi, en viktig funksjon som amuletter. Visse perler har nok vært forbeholdt samfunnets religiøse eller politiske ledere, sier Sode.

Glassperle-samlingen fra Rogaland rommer også noen skatter. – Ansiktsperlen funnet på Byrkja i Hjelmeland er selvfølgelig veldig flott. Den er opprinnelig laget i det østromerske riket, og det finnes ikke mange slike i verden, sier Sode. Han trekker også frem perler som viser den utstrakte kontakten mellom norske vikinger og England/Irland.

– Fra vikingtiden er glassperleproduksjon kjent på handelsplasser og politiske sentre, bl.a. i Kaupang. Vi kjenner både til de ferdige perlene og perlemakernes avfall, og har derfor godt bilde av vikingtidens glassperleproduksjon. De skandinaviske glassperlene skiller seg tydelig fra det øvrige europeiske materialet, og produksjonen av glassperler i Norden opphører først ved vikingtidens slutt. Samtidig med den hjemlige produksjonen er det gjennom det meste av vikingtiden en betydelig import av særlig orientalske glassperler, sier Sode – som fortsetter sin fortelling om glassperlene førstkommende søndag, selvsagt i perlende humør, på Arkeologisk museum.

Les mer om utstillingen "I perlehumør"