MENY

Global nobelprisvinner i litteratur

Den peruanske forfatteren Mario Vargas Llosa, som er tildelt Nobels litteraturpris 2010, lykkes med å skildre latinamerikanske temaer for lesere over hele verden, mener UiS-historiker Ann Elisabeth Laksfoss Hansen.

Vargas Llosa, som ga ut sin første roman i 1963, regnes som Perus største forfatter. Av hans bøker er 13 titler oversatt til norsk. Han er nå i ferd med å publisere sin siste roman som handler om Leopold II av Belgias brutalitet i Kongo. Den spanske tittelen på boka er El sueño del celta, som på norsk betyr Kelterens drøm.

- Stor forfatter
Universitetslektor underviser i spansk ved Institutt for kultur- og språkvitenskap ved Universitetet i Stavanger. Hun kjenner Vargas Llosa både som forfatter og samfunnsdebattant.

- Vargas Llosa er en av de virkelig store latinamerikanske forfatterne. En av hans styrker er evnen til å beskrive tradisjonelle kulturelementer i en global kontekst. Han blander den latinske litteraturen med vestlige teknikker og når dermed ut til et stort verdenspublikum. Han tilhører samme generasjon forfattere som meksikanske Octavio Paz og colombianske Gabriel García Márquez. Alle tre inngår i den såkalte ”Boomen” som ble berømte på 1960-tallet og som alle har utgitt spennende litteratur som blander elementer av latinamerikansk kultur med vestlig eksistensialisme, mener Laksfoss Hansen.

Både i 1989 og i 1990 fikk spanskspråklige forfattere Nobelprisen, da henholdsvis spanske Camilo José Cela og Octavio Paz vant prisen.

- Vargas Llosa har helt siden Gabriel García Márquez fikk Nobelprisen i 1982, ment at han også fortjente Nobelprisen. Siden vi studerer spanskspråklig kultur, historie og litteratur er spanskmiljøet ved UiS helt klart utrolig fornøyd, når dyktige og spennende forfattere blir anerkjent med slike priser, sier Laksfoss Hansen.

Til Spania etter valgnederlag
Vargas Llosa ble født i Arequipa i Peru i 1936. Han gikk på privatskole og fikk siden en militær utdanning.

I 1990 stilte han som presidentkandidat i Peru, men mislyktes og flyttet til Europa. Han skriver jevnlig kronikker og essays i avisen El País. Laksfoss Hansen forteller at hun har stor glede av Llosas kommentarer i Spanias største avis.

- Da han flyttet til Spania skrev han selvsagt en bok om sin politiske karriere. Den heter El pez en el agua, som betyr Fisken i vannet. I El País skriver han om politikk, kultur og litteratur sett ut i fra sitt nå neoliberale ståsted som ideologisk sett er nært knyttet til USA og individets frihet, sier hun. Foruten skjønnlitteratur har han også gitt ut drama og sakprosa om litteratur, politikk og kultur.

Fra 1996 ble han medlem i det prestisjetunge Spanske Kongelige Språkråd, og han blir også konsultert når store spanske litteraturpriser skal deles ut. Han har vært storfavoritt til Nobelprisen flere ganger siden tidlig på 1960-tallet da han for alvor ble kjent også utenfor Peru som representant for den latinamerikanske boomen.