MENY

God kjemi på Gladmat

UiS har i år stand på Gladmat. Der skal to kjemistudenter vise publikum sammenhengen mellom sjømat, vann og miljø.

La oss si i fra med en gang: Den eneste føden du får servert ved UiS sin stand under Gladmat-festivalen, er av den intellektuelle sorten. Men når magen har fått sitt andre steder, kan du legge turen innom UiS-teltet nederst på Torget og lære noe nytt.

Der står nemlig professor Tor Hemmingsen ved UiS, seniorforsker Shaw Bamber ved IRIS Biomiljø og studentene Helge Vatsvåg og Mikal Bredal.

De vil blant annet demonstrere hvordan en kan ta blodprøver av blåskjell for analyser av vannkvalitet.

Kjemiåret
2011 er kjemiens år, og dette markeres på flere områder. Som matfylke er det et spesielt fokus på dette i Rogaland, hvor slagordet er ”Smaken av kjemi”.

Årets Matfestival skal derfor gi en smakebit på kjemi, og vise hvor viktig miljøet er for at individer skal trives.

– Årets Gladmatfestival har sjømat som tema, og da passer det godt med studier rundt blåskjell, sier professor Hemmingsen.

Måler forurensing
Forskningssenteret IRIS og firmaet Biotaguard har utviklet et konsept hvor en kan måle effekten av forurensing i sjø ved hjelp av hjerterytmen til blåskjell.

En dråpe olje i sjøvannet får blåskjellets hjerte til å slå raskere. Siden blåskjell har hjertet nært skallet er det enkelt å lime en måleelektrode på skallet som kan måle hjerteslagene. Disse blir så overført til en PC som, om nødvendig, kan sende signaler videre via mobilnettet.

UiS-studentene Vatsvåg og Bredal skrev i vår bacheloroppgave om vannkvalitet sammen med Fylkesmannen i Rogaland. Til høsten går de videre på masterstudier i miljøteknologi. I mellomtiden synes de det er artig å være med på Gladmat.

Jobbmuligheter
- Dette blir nytt og spennende. Jeg har aldri stått på stand før, sier Mikal Bredal. Han er veldig opptatt av kjemi, liker laboratoriearbeid og ville ikke drevet med noe annet.

Både han og Vatsvåg har stor tro på at de vil få gode jobber når masterstudiet i miljøteknologi er fullført.

– Jeg tror faktisk ikke jeg vet om en eneste tidligere student fra denne masteren som ikke har jobb i dag, sier professor Hemmingsen.