Godt smittevern på biblioteket

Med fargerike sperrebånd, gul teip på gulvet for å markere én meter og stasjoner med håndsprit ved inngang og berøringspunkt, gjenåpnet biblioteket på Ullandhaug 27. mai. Åpningen har gått over all forventning.

Lisa Søyland og Anne Beth Våga foran bokhyller og avsperrede gruppearbeidsplasser Spesialbibliotekar i publikumsavdelingen Lisa Søyland (t.v.) og avdelingsleder Anne Beth Våga viser hvordan arbeidsplasser for gruppearbeid er markert med sperrebånd for at avstandsregelen skal kunne overholdes.

Det har ikke vært noen problemer med å overholde smittevernreglene, forteller spesialbibliotekar Lisa Søyland i bibliotekets publikumsavdeling

–  Vi ser at folk er godt drillet på avstandsregelen og at de respekterer den, sier hun.

Biblioteket er åpent fra 10 til 15 mandag til fredag og skranken er åpen for henvendelser og inn- og utlån.

I tillegg har biblioteket hatt en digital skranke i Zoom siden 21. april. Denne er fortsatt åpen og betjent fra 12 til 14 hver dag.

Knirkefritt

Gjenåpningen har i det hele tatt gått knirkefritt, forteller Søyland.

–  Dersom det har dukket opp utfordringer, har vi funnet gode løsninger underveis, sier hun.

Avdelingsleder Anne Beth Våga roser publikumsavdelingen for måten de har håndtert nedstengningen og gjenåpningen.

–  De har stått på for å finne gode og praktiske løsninger i en hektisk og stressende tid for studentene. Nedstengningen kom jo midt i eksamensforberedelsene og oppgaveinnspurten. Men det har gått bra, også takket være god og tydelig informasjon om bibliotekets tilbud på Facebook og Instagram, på nett og på fysiske plakater, påpeker hun.

Søyland og Våga forteller at de i smittevernarbeidet har hatt tett dialog med verneombud og beredskapsteamet på UiS. De har også hatt god hjelp av en smittevernleder utarbeidet av Norsk Bibliotekforening og Bibliotekarforbundet.

Pc-er og lesesalsplasser

Tre pc-er og skrivere er åpne for publikum. I tillegg er 50 lesesalsplasser åpnet. Plassene må reserveres på forhånd og på grunn av smittevern skal hver leseplass kun brukes av én student.

På grunn av smittevernreglene er det for tiden ingen tilgjengelige arbeidsplasser for gruppearbeid. Men dette er under vurdering.

Underetasjen er foreløpig fortsatt stengt på grunn av mange sittegrupper, men det er mulig å låne bøker som står i underetasjen ved å henvende seg i skranken.

–  Da vi skulle åpne igjen, var vi veldig bevisst på å ta hensyn til hva som er forsvarlig og hvilke ansattressurser vi har kunnet ha fysisk tilstede til enhver tid. Vi følger jo de samme reglene for tilstedeværelse på campus som de andre enhetene ved UiS, forteller Våga.

Hovedbiblioteket åpent

Foreløpig er bare hovedbiblioteket på Ullandhaug åpent.

Medisinsk bibliotek på SUS er stengt og spesialbiblioteket på Arkeologisk museum er bare åpent for ansatte i tjeneste, ikke for vanlig besøk, men begge kan kontaktes på e-post for retur av bøker eller andre spørsmål.

Spesialbiblioteket i Bjergsted er stengt for oppussing til høsten 2020. Det er derfor ikke mulig å få tilgang til materiale fra Bjergsteds samling, men også de kan kontaktes på e-post ved spørsmål.

Studieverkstedets lokaler er fortsatt stengt, men studentmentorer fra Studieverkstedet og Læringsstøttesenteret gir digital veiledning og hjelp i studiemestring og akademisk skriving.

I tillegg til e-post er også alle avdelingene tilgjengelige via telefon.

–  Tanken er at vi begynner restriktivt, så løsner vi heller opp etter hvert som vi ser at det går bra, sier Anne Beth Våga.

Vakt ved inngangen

Inntil nå har biblioteket også hatt vakt ved inngangen.

–  Men det går så greit og brukerne er så flinke til å overholde smittevernreglene at vi tenker at vi ikke trenge å ha vakt lenger, sier Lisa Søyland.

Nå merker bibliotekets ansatte at det går mot sommer:

–  Trykket er mindre nå. Samtidig regner vi med at avstandsregelen blir opprettholdt til høsten. Derfor representerer tiltakene vi har gjennomførte en nyttig erfaring, sier Anne Beth Våga.

Tekst og foto: Elin Nyberg

Lesesalplasser

For å sikre god avstand er bare 50 lesesalsplasser åpnet. Plassene må reserveres på forhånd.