MENY

Green Mountain og UiS inngår avtale om datasenter

Centre for IP-based Service Innovation (CIPSI) og Green Mountain skal samarbeide for å sikre digitale data, fremme det lokale innovasjonsmiljøet og bygge datasenter-kompetanse i regionen.

Tor Kristian Gyland i Green Mountain og professor Chunming Rong gir hverandre hånden på en god avtale. Tor Kristian Gyland i Green Mountain og professor Chunming Rong gir hverandre hånden på en god avtale.

I slutten av februar presenterte regjeringen sin nye datasenter-strategi på Green Mountain sitt datasenter DC1-Stavanger. IKT-kompetanse og IKT-forskning er en grunnleggende forutsetning for digitalisering i Norge og en viktig del av regjeringens satsning på utdanning og forskning.

Datasentre er en fremtidsrettet næring som har behov for arbeidskraft med avansert teknologi- og IKT-kompetanse. Green Mountain er opptatt av å stimulere til økt innovasjon innenfor datasenterbransjen og jobber tett med utdanningsinstitusjoner og forskningsmiljøer for å sørge for kompetanseøkning innenfor bransjen.

– Det å få et tettere samarbeid med CIPSI og UiS er noe vi i Green Mountain ser veldig positivt på. Vi har gått inn i dette samarbeidet ved å sponse en løsning for CIPSI der de får areal til å lagre sine digitale data i vårt datasenter på Rennesøy, sier administrerende direktør i Green Mountain, Tor Kristian Gyland.

Åpner for studenter

–  Vi har hatt en dialog med CIPSI og UiS lenge innenfor ulike områder og sett på forskjellige løsninger der vi sammen kan bygge et kompetansemiljø i deres datarom. Vi åpner også for at studenter kan jobbe på serverene i datarommet slik at de får en god forståelse for hvordan et stort og moderne datasenter fungerer, hva som ligger av rapportering, overvåkning og andre elementer rundt det å drifte et datasenter. Slik får studentene verdifull innsikt i drift av datasenter utenfor klasserommet i form av «Learning by doing», sier Gyland.

Senterleder for CIPSI, professor Chunming Rong, er også fornøyd med avtalen.

Enestående partner

– Vi i CIPSI ser at Big Data og dataanalyse er viktige verktøy, ikke bare for akademia, men også for næringslivet i Rogaland. Derfor lanserer UiS i 2018 en ny utdanning; . Det nye studiet vil utdanne smarte hoder som blant annet skal bearbeide store datasett for å skape effektive løsninger i fremtidens smarte byer, sier Rong.

– I forbindelse med lanseringen har vi også planer om å heve datasenter-kompetansen i regionen og ha fokus på bærekraftig energibruk og fornybar energi. I den forbindelse har Green Mountain vært en enestående partner der vi har fått besøkt deres lokaler og i tillegg fått invitere våre samarbeidspartnere på besøk.

– Vi i CIPSI syns at dette er et naturlig samarbeid som kan føre til kompetanseheving. Ikke bare på forsking av data, men også for å utdanne ingeniører som kan drive datasentre i fremtiden, sier Rong.

Grønnest i verden

Det er viktig for fremtidens datasenterdrift at Norge har utdannet fagpersonell med førstehåndskjennskap og kunnskap om hvordan drive et datasenter på best mulig måte. Green Mountain opererer også med 100 prosent fornybar strøm og kan tilby sine kunder det grønneste datasenteret i verden, noe CIPSI er svært stolt av, sier professor Rong.

Han ser også muligheten for at samarbeidet med Green Mountain kan bidra til samfunnsutvikling i regionen. For eksempel i sammenheng med smarte byer: Hvordan kan vi tilby tjenester for å gi innbyggerne en enklere hverdag?

Store visjoner

– I tillegg har vi mange flinke ingeniører og vi sitter på stor kunnskap her i regionen som kan omstilles til dette nye området. Derfor syns vi et samarbeid med Green Mountain er naturlig, vi skal skape mye spennende sammen fremover og vi har store visjoner. Vi på CIPSI skal aktivt jobbe for at våre utenlandske partnere kan se det flotte datasenteranlegget Green Mountain har på Rennesøy og ikke minst det innovative kompetansemiljøet vi besitter her i Stavanger-regionen, avslutter Rong.

Les hele pressemeldingen på Green Mountains nettsider (åpner i nytt vindu).

Les mer om forskningssenteret CIPSI

Tekst og foto: Green Mountain