MENY

Hacker data til beste for alle

For andre året på rad inviteres fingerkjappe og datakyndige i regionen til å boltre seg i store datamengder og konkurrere om å utvikle smarte IT-løsninger for byen og for innbyggerne under Hackathon.

Trond Linjordet ved Institutt for data og elektroteknikk ved UiS er en av dommerne i Hackathon 2016 Trond Linjordet ved Institutt for data og elektroteknikk ved UiS er en av dommerne i Hackathon 2016

- Dette er en spennende måte å bruke åpne data på, sier forsker Trond Linjordet ved Institutt for data- og elektroteknikk ved Universitetet i Stavanger.

Han sitter i juryen under Stavanger Hackathon 2016 (lenke åpner i nytt vindu) og forteller at det konkurreres om kreativ bruk av åpne data for å utvikle applikasjoner som kan bidra til verdiskaping og ikke minst bedre brukeropplevelser for folk flest.

Linjordet arbeider daglig med spørsmål omkring lagring, bruk og sikkerhet knyttet til store datamengder. Han takket ja til å representere UiS i årets Hackathon-jury fordi spørsmålene omkring hvordan offentlig tilgjengelige data kan brukes til å gjøre hverdagslivet enklere og tryggere for folk flest engasjerer ham sterkt.

Smarte byer

- Universitetet i Stavanger er en sentral deltager i det store EU-prosjektet Triangulum, som handler om å utvikle «smarte byer». Vi forsker på hvordan de store datamengdene som genereres gjennom at innbyggerne i økende grad tar i bruk IT-verktøy kan oppbevares på en forsvarlig måte og gjøres tilgjengelige for utvikling og forbedring av offentlige tjenester, forklarer Linjordet.

- Mye av arbeidet ved Instituttet for data og elektroteknikk (IDE) og ved Centre for IP-based Service Innovation (CIPSI) dreier seg om hvordan offentlig data på en sikker måte kan brukes til å gjøre hverdagslivet enklere for folk i Stavangerområdet, forteller forskeren.

Enklere hverdag

Årets oppgave under Stavanger Hackathon 2016 er å lage samfunnsnyttige bidrag som gjør hverdagen lettere for regionens innbyggere. Dataene er åpne og konkurransen ligger i å se nye måter å bruke de enorme datamengdene på.

- Arrangementet går over en hel uke, sier Ann-Karin Både i Mess&Order, som har ansvaret for arrangementet.

Prisutdelingen lørdag 23.april er åpen for alle. Her vil Frank Kresin fra Waag Society i Nederland holde foredraget "Beyond the smart city" og det blir anledning til å få se hvilke gode ideer som kommer ut av Stavanger Hackathon.

Etterlyser jentene

- Alle teamene beholder fullt eierskap til de produkter og tjenester som utvikles under arrangementet og det kjempes om tre gjeve priser på mellom 10000 og 20000 kroner innenfor områdene design, nytteverdi, konsept, brukervennlighet og innovasjon, sier Både, og legger til at hun håper at flere jenter melder seg på arrangementet. Det er så langt bare kommet én påmelding.

- Det er ingen grunn til at dette spennende og framtidsrettede arrangementet appellerer mer til gutter, sier hun og oppfordrer jentene til å melde seg på Hackaton 2016. 

Tekst og bilde: Lars Gunnar Dahle

Fra Hackathon 2015 (Bilde: Mess&Order)

Fra Hackathon 2015 (Bilde: Mess&Order)