Han skal lede 10.000 studenter

Opprettelse av studentombud og digitalisering av undervisnings- og eksamensformer er bare et par av fanesakene til den nye StOr-lederen Amund Thomassen. Den største er imidlertid noe han selv har fått føle på kroppen og noe altfor mange tier om - ensomhet blant studenter.

Amund Thomassen er den nye lederen av studentorganisasjonen StOr. Som leder ønsker han å framstå som trygg. En som folk føler de kan komme til å snakke med om alt. Foto: Asbjørn Jensen.

Omtrent på denne tiden for snart fem år siden vandret Amund Thomassen (25) alene i gangene på Blindern ved Universitetet i Oslo. Han hadde meldt seg opp i enkeltemner i statsvitenskap, og var klar til å prøve ut studentlivet for aller første gang. Det ble en opplevelse den nye StOr-lederen fint kunne klart seg uten.

– Jeg kom ikke skikkelig inn i et miljø, og gikk mye alene til og fra forelesningene. Alt var så stort og nytt, og jeg visste ikke helt hvordan jeg skulle gå frem for å bli kjent med folk. Det er forholdsvis enkelt å bli alene blant tusener, sier han.

Legg merke til andre
Det var først året etter da han begynte å studere ved Universitetet i Stavanger (UiS), havnet i en mindre klasse og engasjerte seg i studentmiljøet, at han fant sin plass som student. Opplevelsen av å føle seg alene blant mange har likevel etterlatt sine spor, og noe han ønsker å forebygge som leder av StOr.

– Det er ikke mye som skal til for å unngå at noen faller utenfor. Jeg mener at alle har et ansvar for sine medstudenter og dra med seg de som sitter alene igjen i forelesningssalen, sier 25-åringen fra Maridalen i Oslo.

1. juli tar han over stafettpinnen som leder for Studentorganisasjonen StOr etter Håkon Ohren. Thomassen har de siste ukene jobbet tett sammen med det nye og det gamle arbeidsutvalget, og føler seg nå temmelig klar til å styre StOr-skipet sammen med «svært kompetente folk», som han selv beskriver de.

– Å bli valgt som StOr-leder er en overveldende stor tillit å få, og det hviler et stort ansvar på skuldrene mine som øverste tillitsvalgt for om lag 10.000 studenter. Men det er også veldig spennende, og jeg har store forventinger til dette året, sier han.

Studentpolitiker på heltid
Den nye StOr-lederen gjorde seg ferdig med en bachelorgrad i historie i fjor, og dedikerer nå all sin tid til å være studentpolitiker på heltid. Akkurat nå er det stille og rolig på StOr sitt kontor i Studentenes hus på Ullandhaug. Men når 10.000 studenter har inntatt campus om godt over en måned, vil situasjonen være en helt annen. Thomassen skal holde tale for studentene under semesteråpningen i Tjodhallen 18. august, og han har allerede begynt å «gruglede» seg litt.

– Jeg kommer til å oppfordre alle til å engasjere seg i studentene rundt seg og nyte tiden som student. I tillegg vil jeg oppfordre politikerne både i og utenfor regionen til å satse på kunnskapssamfunnet og Universitetsbyen Stavanger, som har enormt stort potensial hvis alle aktører blir med på å løfte studentene frem, sier han.

Etter glansen fra seremonien har falmet hen, kommer StOr-lederen til å ta tak i oppgavene som han som leder vil ha som sine høyeste prioriteringer, nemlig å opprette studentombud ved UiS, få styrket organisasjonen gjennom kursing av tillitsvalgte og at universitetet skal digitalisere undervisnings- og eksamensformene.

– Skal bite til
25-åringen er ivrig når han snakker om StOr sine mange ambisjoner, og han snakker gjerne lenge om det han brenner for. Når ikke den engasjerte StOr-lederen er på campus, tar han seg gjerne en tur ut i skogen eller på fjellet, en øl på studentstedene, henger med venner, leser bøker, går på konserter på Folken, eller følger med på favorittlaget Liverpool FC. I disse dager vier han også litt av tiden til fotball-VM.

– Jeg har som vanlig holdt med England, og som vanlig gikk det ikke særlig bra. Suarez tror jeg må bite i det sure eplet nå, i hvert fall i forhold til resten av VM, sier han spøkefullt og referer til situasjonen der Liverpool-stjerna og Uruguays store profil Luis Suarez bet italienske Giorgio Chiellini.

Selv kommer han til å bite til når det gjelder å få gjennomslag for StOrs satsingsområder. Han ønsker seg et styrket kollektivtilbud, flere studentboliger og økt studiestøtte. Og kommer til å stå på for å få det slik han vil ha det.

Trygg leder
– Vi må ha en ambisjon om å få langt flere studentboliger om Stavanger skal være en attraktiv studentby. Stavanger er ikke en studentby uten studentene, og derfor er det veldig viktig at lokalpolitikere og UiS-ledelsen lytter til oss og tar oss på alvor. Om vi ikke føler oss hørt, skal StOr jobbe hardt for å sørge for at vi blir det, sier han.

Som leder ønsker han å framstå som trygg. En som folk føler de kan komme til å snakke med om alt. Ikke en soloraid-leder, men en som prøver å jobbe frem gode løsninger som fungerer for alle parter. Siden han begynte som student ved UiS i 2010, har han vært vitne til en stor utvikling i studentengasjementet. Han mener likevel at miljøet har plass til flere engasjerte, og håper at mange stiller med liste til studentvalget 17-24. oktober.

I år har både UiS og StOr god grunn til å feire, da førstnevnte fyller 10 år og sistnevnte 20 år. Thomassen forteller at organisasjonen kommer til å lage i stand et arrangement for å markere det StOr har oppnådd i løpet av sine 20 år som studentene ved Universitetet i Stavanger sin egen studentorganisasjon.

– Vi må vise at StOr har fått til mye som organisasjon i løpet av de 20 årene vi har vært der for studentene. Det skal vi fortsette med å være også i fremtiden, sier den nye StOr-lederen fornøyd.