Heftig semesteråpning

Det ble en røff start på studieåret for studentene som hadde møtt fram til semesteråpning i Tjodhallen. Det sørget Stavangerensemblet for.

Tjodhallen var tirsdag formiddag fullsatt av forventningsfulle studenter, UiS-ansatte, politikere og andre inviterte gjester som overvar åpningen av studieåret 2006. Seremonien hadde en høytidelig start med prosesjon, etterfulgt av kammermusikk fra studenter ved Institutt for musikk og dans.

- Dere kommer ikke til å angre på at dere tar høyere utdanning, var hovedtaler Ine Marie Eriksen Søreides klare melding til de ferske UiS-studentene. Hun leder Kirke- utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.

Hun benyttet også sjansen til å minne studentene på at det fortsatt er oppgaver å løse for nye generasjoner.

- Av og til får vi inntrykk av at landet er ferdig bygget, men slik er det ikke. Hver ny generasjon er med på å gjøre dette arbeidet. Vår generasjon er minst like viktig, sa hun.

Leder for Stortingets utdanningskomite Ine Marie Eriksen Søreide

Må tenke globalt
Hun oppfordret også til å tenke utover landegrensene.

- Vi i Norge er den befolkning i verden med det høyeste – og raskest voksende – utdanningsnivået. Alle mennesker som har mulighet til å ta utdanning er utrolig privilegerte, men fortsatt holdes mange, særlig kvinner, borte fra utdanning. Dette hindrer utvikling, understreket Eriksen Søreide.

Hun hyllet også kvalitetsreformen, som hun mener kommer studentene til gode.

- Studentene og studiekvalitet er hovedfokus, og reformen har åpnet for nye muligheter.

- Etterlyser satsing
Rektor Ivar Langen hadde i sin tale et klart budskap, som kanskje særlig var adressert til de fremmøtte stortingsrepresentantene fra rogalandsbenken.

- Det er nå to år siden daværende statsminister Bondevik bekjentgjorde regjeringens beslutning om etablering av UiS som en begivenhet av betydning for hele nasjonen. Vi savner en strategisk satsing på UiS fra nasjonens side, som likestiller oss med de andre universitetene. Denne satsingen har vi ikke sett noe til hittil, sa Langen.

Langen uttrykte ellers glede over at søkningen til teknologi- og realfag fortsatt øker, noe som også gjelder satsningsområdene skole og læring.

Rektor Ivar Langen

Universitetsdirektør Per Ramvi sa at UiS har mange utfordringer foran seg, men at det handler om å fokusere på mulighetene og det å gjøre hverandre gode.

Ine Marie Eriksen Søreide oppfordret til å være sosiale utenfor studiene og bygge verdifulle nettverk, noe også StOr-leder Kjetil Clemetsen understreket fra talerstolen. Han oppfordret de ferske UiS-studentene til å komme seg ut og ta del i de mange aktivitetene som studentorganisasjonene tilbyr.

Optimistisk ordfører
- Dere har valgt et godt universitet i Norges beste by. De som har kommet hit utenbys fra har ingen grunn til å vende hjem igjen, var ordfører Leif Johan Sevlands frieri til byens nye innbyggere.

- Næringslivet i Stavangerregionen opplever for tiden et høytrykk med gode jobbmuligheter. Vi skal jobbe for at fremtiden blir like lys som den for øyeblikket ser ut til å bli, fortsatte han.

Tradisjonen tro ble Stavanger Forum sin formidlingspris delt ut under semesteråpningen. Prisen for 2005 gikk til professor Frank Asche ved Institutt for industriell økonomi, risikostyring og planlegging ved Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet.

Full fres
Og hvis noen trodde at Stavanger ikke har en rockehistorie, så beviste nok Stavangerensemblet det motsatte. I en eksplosiv hitparade var en energisk Frode ”Froddien” høyt og lavt i Tjodhallen i røde sko, og flere dekaner fikk vist frem at de har sangpotensial.

Nye og gamle studenter kunne deretter rusle ut på campus i deilig sensommervær og delta på fadderaktiviteter og få informasjon om studentorganisasjonene ved UiS. For de ansatte var det bare å vende tilbake til arbeidet med å gjøre UiS til et enda bedre universitet.

Stavanger Studentsangforening

Arild Bøes skjulte talenter. Froddien fant dem!

Klikk her for å se åpningsseremonien på nett-tv
Av Thomas Bore Olsen og Elisabeth Tønnessen (foto)