MENY

Hva er en god lærer?

En god lærer bruker hjerte, hjerne og ryggrad i jobben. Læreryrket er fantastisk og gir mange muligheter, sa Håvard Tjora fra tv-serien Blanke ark” da han møtte fremtidens lærerstudenter i Folken.

- Som lærer møter du hele samfunnet: Den neste statsministeren, politimannen og bankraneren. Alle skal innom skolen, sa Tjora, som selv har permisjon fra lærerjobben ved Tåsen skole i Oslo.

Hver søndag i fjor høst satt 300.000 tv-seere mer eller mindre skolerett og fulgte lærer Tjora som hjalp elever med lærevansker. Mandag kveld var han på Stjernemøte i Folken for å fortelle om hvorfor andre bør bli lærere. Arrangementet var en del av GNIST-kampanjen, som skal rekruttere flere gode lærere med mottoet ”Har du det i deg?”.

- Må være glad i elevene
- En god lærer har med seg hjertet sitt i jobben og må være glad i alle elevene. Noen barn går inn for å bli likt, mens andre gjør det helt motsatte og tar avstand til alt og alle. Som lærer må du også like disse elevene og fange opp det riktige de gjør i løpet av en dag, catch them beeing good. Som lærer må du enten ha ryggrad eller bygge deg en. Det handler om å finne løsninger for barn som har det vanskelig og være modig. Å bruke hjernen handler i dette tilfellet om å formidle kunnskap. En god lærer er nysgjerrig og glad i kunnskap, men å kunne mye er ikke de samme som å være en god lærer. Du må også kunne formidle, utdypet Tjora.

Nye grunnskolelærerutdanninger
To nye grunnskolelærerutdanninger erstatter fra høsten av den gamle allmennlærerutdanningen. Du søker dermed enten på studieprogrammet for første til syvende trinn eller femte til tiende trinn. Velger du en av grunnskolelærerutdanningene ved Universitetet i Stavanger, vil du komme ut i praksis i skoler som har et tett og godt samarbeid med UiS. Etter endt utdanning vil du også ha fordelen av at UiS har lengst erfaring med veiledning av nyutdannende lærere, som er med på å gjøre overgangen fra studietid til arbeidsliv lettere.

God leder
Tv-læreren la ikke skjul på at nettopp den første tiden som fersk lærer kan gi utfordringer, men at de fleste opplever et vendepunkt som gir dem et tydeligere bilde av lederen i seg. For det å være en god og tydelig leder er avgjørende, sa Tjora. Han minnet også at lærerens framtreden setter spor.

- Hvis jeg har en dårlig dag, påvirker det elevene den ene dagen. Hvis det skjer ofte, er det dette de vil huske. Men hvis timene går bra, vil elevene huske det og du vil være denne ene for dem resten av livet, sa han.

Studere ved UiS?
Grunnskolelærerutdanning 1.-7. trinn, fireårig utdanning
Grunnskolelærerutdanning 5.-10. trinn, fireårig utdanning