MENY

Hva handler julesangene om?

For fjerde året på rad forteller Fartein Valen-Sendstad ved Universitetet i Stavanger om julesangenes betydning på NRK P1 og P2.

Også i år får radiolyttere over hele Norge et innblikk i sanger som de fleste har et forhold til, men som ikke alltid har et like klart budskap. Det startet med analyser av åtte julesanger i 2008. Nå er antallet over 30, og innslagene kan denne julen høres på NRK Lokalen, Kulturnytt på P2, samt flere av landets distriktssendinger.

Krevende innhold
Valen-Sendstad, som er førsteamanuensis ved Institutt for kultur- og språkvitenskap,  forteller at han har gått grundig til verks i forbindelse med analysene.

- Det er stort mangfold innen julesalmer og julesanger og det kan være krevende, også for meg, å forstå sangenes innhold, bilder og metaforer. Men det er artig å kunne bruke faglig spisskompetanse innen bibelfag, teologi- og dogmehistorie, samt arkeologi og historie på noe som mange får glede av, sier førsteamanuensen.

Valen-Sendstad er sammen med kona Sølvi Vinnes om disse programmene. Hun har skrevet masteroppgave om julesalmer, og er til daglig lærer ved Lurahammeren ungdomsskole.

Gamle og nye klassikere
Blant julesangene som dissekeres finner vi tradisjonelle julesanger som ”Glade jul” og ”Deilig er jorden”, men også Prøysens ”Julekveldsvise” og ”Romjulsdrøm”. Den nyeste på listen er Eivind Skeies ”En stjerne skinner i natt” fra 1992, som allerede er en klassiker.

- Denne programformen, med litt ettertanke og historisk informasjon, treffer noe hos folk. Vi har fått mye god respons på dette, og er glade for at NRK har planer om å videreføre dette også neste år

- Hva er din personlige favoritt blant julesangene?

- Jeg feiret julaften i Betlehem et år. Sammen med et par andre gikk jeg hjem om natta. På vei til hotellet i Jerusalem ble vi kroppsvisitert syv ganger mens vi hørte ”Glade jul” fra klokkene i Fødselskirken. Hotellresepsjonisten mente at jeg kunne ha blitt skutt der ute i mørket, men for meg var dette en helt spesiell erfaring. Og denne julesangen har siden hatt en egen plass hos meg, forteller Valen-Sendstad.

Hør mer om julesangene på NRK Rogalands nettsider