MENY

Hvordan drikker Jeppe?

Drikkekulturen i Norge og Europa skal under lupen på seminaret Alkoholkultur 16. og 17. oktober. Universitetet i Stavanger er medarrangør for prosjektet, som er en del av Stavanger 2008.

Drikkekulturen i Norge og Europa skal under lupen på seminaret Alkoholkultur 16. og 17. oktober. Universitetet i Stavanger er medarrangør for prosjektet, som er en del av Stavanger 2008.

– Når vi skulle ha et kulturbyår, syntes vi det var veldig spennende å sette fokus på alkoholbruk som en del av kulturen. I hvor mange sammenhenger inngår egentlig alkohol i vår kultur? spør førsteamanuensis Hildegunn Sagvaag ved Universitetet i Stavanger.

I tillegg til UiS’ egne forskere, Sverre Nesvåg og Lennart Rosenlund, kommer den internasjonalt kjente Pekka Sulkunen fra Universitetet i Helsinki til seminaret. Penny Cook fra det britiske Centre for Public Health skal snakke om alkoholkulturen i Liverpool, som også er europeisk kulturhovedstad i år. Den nasjonalt kjente psykologen Fanny Duckert skal snakke om konsekvenser av vår samtids drikkekultur, et innlegg som Aftenbladets redaktør Tom Hetalnd kommer til å utfordre.

- Det fins mange fagpersoner på området, men de sitter stort sett på hvert sitt sted. Vi vil samle forskere, helseeksperter, ungdomsorganisasjoner, skjenkenæringen, næringslivet, kulturlivet og alle andre som er interessert i emnet. Målet er å få til en fordomsfri samtale om alkohol og kultur. Vi vil ikke at debatten bare skal dreie seg om enten ”nei og fy” eller ”nå åpner vi kranene”. I stedet skal vi se på både smak, livsstil og ungdomskultur. Seminaret skal handle om hvordan vi drikker, i Norge og internasjonalt, men fremfor alt om hvordan vi vil ha det i vår region, sier prosjektleder av Alkoholkultur 2008, Helene Egeland.

Ideen til 2008-prosjektet kom fra Kjersti Egenberg, direktør for Rogaland A-senter, og IRIS-forsker Sverre Nesvåg. Prosjektet, som er støttet av Helsedirektoratet, er et samarbeid mellom Stavanger 2008 og Stavangergruppen for rusmiddelforskning (UiS, Universitetssykehuset i Stavanger, Rogaland A-senter og IRIS). Seminaret skal foregå på Internasjonalt hus i Stavanger.

Se hele programmet her