MENY

IOR-senteret besøkte Wintershall

The nasjonale IOR-senteret besøkte brukerpartner Wintershall og deres eier BASF i Tyskland.

Mennesker i kjeledress og hjelmer utenfor hovedkontoret til Wintershall. Ti forskere tilknyttet Det nasjonale IOR-senteret besøkte Wintershall og BASF i slutten av mai. Bildet er tatt utenfor hovedkontoret til Wintershall.

En delegasjon fra Det nasjonale IOR-senteret besøkte både Wintershall og BASF i slutten av mai. Hensikten var å lære mer om hvordan de jobber med økt oljeutvinning, og også dele kunnskap fra noen av de pågående forskningsprosjektene ved senteret.

Oljeselskapet Wintershall er én av industripartnerne til Det nasjonale IOR-senteret. Selskapet er eid av BASF – en av verdens største produsenter av kjemikalier.

Se programmet for besøket her.

Diskuterte innovasjon

Under oppholdet i Tyskland fikk forskerne anledning til å besøke det gigantiske BASF-anlegget med EOR-laboratorier og produksjonslokaler. BASF har hele 35.000 ansatte – like mange som det bor i Haugesund kommune. En viktig del av besøket var selvsagt å få en oppdatering av de pågående EOR-prosjektene deres.

– Men vel så viktig er det å møte våre kollegaer i Tyskland og diskutere framtidens muligheter innen vårt felt; hvordan implementerer vi kostnadseffektive og miljøvennlige løsninger for økt oljeutvinning, sier senterleder Merete Vadla Madland vel hjemme i Stavanger.

I IOR-senterets kalender kan du finne alle presentasjonene som ble holdt i Tyskland.

– Å utvikle innovativ teknologi og bedre løsninger for industrien er ikke mulig hvis vi kun sitter på hvert vårt kontor i ulike deler av verden. Vi trenger å komme oss ut av laboratoriene og møte våre partnere ansikt til ansikt. Noen av de viktigste samtalene har du gjerne over middagsbordet, sier Madland.

Reisebrev fra Tyskland

Randi Valestrand, forskningsdirektør ved Det nasjonale IOR-senteret, oppsummerer besøket slik:

Dag én fant sted ved Wintershalls hovedkontor i Barnstorf, rundt en times kjøring fra Bremen. Vi hadde en svært effektiv og lærerik dag, hvor forskere fra både Wintershall og IOR-senteret hadde presentasjoner. I tillegg fikk vi med oss en omvisning ved Blockstedt-feltet, hvor de har bygd opp en imponerende infrastruktur for testing av Schizophyllian polymerer.

Dag to dro vi videre til Ludwigshafen for å besøke BASF. Dagen startet med presentasjoner fra både BASF og IOR-senteret før vi fikk omvisning i laboratoriene og besøkte Schizophyllian-plantasjen. Det var veldig interessant å se polymerproduksjon i så stort omfang. Dette var polymer som skulle bli injisert ved Blockstedt-feltet vi besøkte dagen før. Den norske delegasjonen var selvsagt imponert over det enorme BASF-anlegget i Ludwigshafen.

Dag to ble avsluttet med en fantastisk middag ved BASFs egen restaurant, Gesellschaftshaus. Restauranten har sin egen vinkjeller, og distribuerer rundt 850.000 flakser vin årlig. Maten fikk altså følge av fantastisk vin.

Dag tre fulgte flere presentasjoner før delegasjonen fra IOR-senteret tok turen hjem.