MENY

Irene Ringen første vinner av Skjævelandprisen!

Etter to dager med evaluering og ett langt minutt på scenen ble vinneren kåret: Irene Ringen vant den første Skjævelandprisen på konferansen IOR NORWAY 2016.

Vinner av Skjævelandprisen, Irene Ringen, og rektor ved UiS, Marit Boyesen. Rektor Marit Boyesen fikk æren av å overrekke den første Skjævelandprisen til Irene Ringen.

Fra 26.-27 april ble konferansen IOR NORWAY 2016 arrangert i Tjodhallen, Universitetet i Stavanger. Konferansen ble arrangert av det nasjonale senteret for økt oljeutvinning, og nærmere 300 eksperter innen økt oljeutvinning deltok de to dagene konferansen varte.

Dette er andre gang konferansen arrangeres. Nytt i år var poster-sesjoner hvor doktorgradsstipendiater viste fram aktuell forskning på plakater som hang i gangen utenfor Tjodhallen. Hver kandidat måtte i tillegg til å vise posteren, opp på scenen og presentere forskningen sin på ett minutt.

Fortsatt store verdier på norsk sokkel.

Skjævelandprisen

For å hedre Svein Magne Skjævelands omfattende bidrag til etableringen av petroleumsutdanning, og hans arbeid for Universitetet i Stavanger, ble den første Skjævelandprisen presentert på konferansen.

Prisen gis til en ung forsker som utmerker seg i sin forskning, og som viser mot og innovasjon. Prisen skal motivere til å jobbe for forbedret utvinning av olje- og gassproduksjon på norsk sokkel. Prisen ble overrakt av rektor Marit Boyesen.

Hele 24 doktorgradsstudenter fra UiS, NTNU, IRIS og UiB presenterte sine plakater, og kvaliteten på presentasjonene var svært høy.

Les mer: IOR - naturleg og lovpålagt

... og vinneren er ...

Til slutt stod en vinner igjen: Irene Ringen fra Universitetet i Stavanger. Ringen presenterte sin plakat om temaet: "Resistivitetsmålinger og polymerflømming av dobbelt-porøse sandpakker".

– Wow! Jeg forventet ikke å vinne i det hele tatt, sier en rørt prisvinner.

– Jeg hadde ikke engang tenkt på å lage en takketale!" utbryter hun og ler.

Takketalen ble derfor tatt på sparket, og Ringen takket veilederne Arne Stavland (IRIS) og Aksel Hiorth (UiS / IRIS) for deres hjelp og støtte.

Polymerflømming

Ringen forsker på polymerflømming i porøse medier. Polymerløsninger er væsker som inneholder lange molekyler (polymerer), og som gjør at væsken blir seigere, mer viskøs, og kan dermed bidra til at mer av oljen i reservoaret blir mobilisert.

– Egenskapene til disse væskene er godt studert i laboratoriet, men når man injiserer dem i en porøs bergart kan de oppføre seg veldig annerledes. Når væskehastigheten øker kan væsken bli tyntflytende i noen bergarter, mens mer tyktflytende i andre. I tillegg vil salter i vannet påvirke denne oppførselen. I mitt doktorgradsarbeid prøver jeg å forstå disse effektene bedre, slik at vi kan bruke dette på norsk sokkel på en kostnadseffektiv og miljøvennlig måte, forklarer Ringen.

Dette er ett av flere forskningsprosjekter i IOR-senteret som er med på å forbedre produksjonsmetodene som er i bruk i dag, og slik øke utvinningen av olje på norsk sokkel.

Juryen i konkurransen har bestått av:

  • Mariann Dalland, OD
  • Eirik Jenssen, Dong Energy
  • Martin Fernø, Universitetet i Bergen
  • Espen Jettestuen, IRIS

Uttalelse fra juryen:

Ringens arbeid er helt i tråd med konferansens tema, og fremtidige muligheter på norsk sokkel. Presentasjonen hennes var utmerket, og komiteen er imponert over nivået av klarhet og forskningsforståelse kandidaten viser.

Det Nasjonale IOR-senteret

Irene Ringen er én av 16 doktorgradsstipendiater som jobber i det nasjonale senteret for økt oljeutvinning. Senterleder Merete Vadla Madland er veldig stolt etter prisutdelingen:

– Jeg er imponert over nivået studentene i senteret har vist. Dette er veldig motiverende for framtiden. Og det var spesielt hyggelig at Irene vant. Hun presenterte på en utmerket måte, og hun er absolutt en verdig vinner.

Les mer: Det Nasjonale IOR-senteret (engelsk)

 

Tekst og foto: Mari Løvås
(Artikkelen ble først publisert 29.04.16)