IRIS fikk pris for beste stand

IRIS’ Polarforskerskole stakk av med prisen for beste stand på Forskningstorget i Stavanger lørdag.

Lørdag ettermiddag inntok forskningen Stavanger sentrum. På Forskningstorget på Arneageren fikk barn og unge pirret nysgjerrigheten. Arrangementet markerte slutten på Forskningsdagene 2007.

IRIS kunne friste med Polarforskerskolen, der publikum fikk et innblikk i IRIS’ arktiske forskning, ta blodprøve på blåskjell og gi hånden en kraftig nedkjøling i isvann. Og folk var tydeligvis fornøyd. På slutten av dagen kunne IRIS-forskerne stolt bestige seierspallen og motta publikums pris for beste stand, som ble delt ut av varaordfører Bjørg Tysdal Moe.

Populære var også Stavanger Universitetssjukehus’ hjerte- og lungeredningskurs. Med Lærdals MiniAnne som prøvekanin (HLR), lå både store og små på kne og ga to innblåsninger og 30 kompresjoner, slik retningslinjene sier. MiniAnne fikk dessuten bli med hjem, slik at kunnskapene kan gjenoppfriskes og læres videre til familie og venner.

Vellykket
Anne Riiser, nasjonal prosjektleder for Forskningsdagene, besøkte Forskningstorget. Hun er fornøyd med årets gjennomføring. Årets hovedtema har vært Det internasjonale polaråret.

- På forhånd var vi spent på mottakelsen av årets tema, men vi kan se tilbake på et veldig vellykket arrangement i hele landet. I løpet av Forskningsdagene har våre beste klimaforskere, skuespillere og andre ledet populære aktiviteter. Også kunnskapsminister Øystein Djupedal understreket hvor viktig Forskningsdagene er da han åpnet Forskningstorget i Oslo, sier Riise, som er glad for at arrangementet vokser og blir mer interaktivt år for år.

Djupedal sa under åpningen i Oslo at han blant annet er opptatt av at skolebarn skal bli inspirert til å velge forskning som karrierevei senere i livet.

Nysgjerrigper
På årets Forskningstorg i Stavanger deltok også Forskningsrådets omreisende Nysgjerrigper-prosjekt. I Stavanger kunne folk se spennende forsøk, eksperimenter og prøve seg på interaktive aktiviteter.

- Nysgjerrigper har til hensikt å gi en kreativ fremstilling av naturfag for barn i alderen seks til 13 år, forteller prosjektmedarbeider Trond Rødvik.

I sommer deltok nærmere 1500 skoleelever i den Årets Nysgjerrigper-konkurransen.

På Forskningstorget deltok også Arkeologisk museum, som bød på miniutgraving, samt IVAR og Stavanger astronomiske forening.

Og hvem vet, kanskje vokste det frem en liten forskerspire på lørdag?