Iselin Nybø åpnet Teknologiaften for jenter

Næringsminister Iselin Nybø ønsket velkommen da nærmere 200 jenter fra videregående skoler kom for å lære mer om en karriere innenfor teknologi.

• Teknologiaften 2020ML-01.jpg (rw_largeArt_1201).jpg
    Næringsminister Iselin Nybø deltok på Teknologiaften i Stavanger. Her sammen med regiondirektør i NHO, Tone Grindland.
  • Teknologiaften 2020ML-15.jpg (rw_largeArt_1201).jpg
    Laerdal Medical viste fram teknologi som kan redde nyfødte i lavressursland.
  • Teknologiaften 2020ML-12.jpg (rw_largeArt_1201).jpg
    Alle rollemodellene på scenen. Fra venstre: Mari Håland, Rebecca Marthinsen, Thea Emilie Finn, Kathinka Kurz, Kjersti Engan, Astrid Molstad og konferansier Synne Uddmo Ask.
  • Teknologiaften 2020ML-19.jpg (rw_largeArt_1201).jpg
    200 jenter hadde meldt seg på Teknologiaften 2020 i Atlantic Hall

– Når menn dominerer arenaene der nye ideer løftes frem, er det ofte utfordringene menn er opptatt av som blir utforsket. Derfor er det viktig at vi får flere kvinnelige teknologer som kan bidra til å løse de store utfordringene i samfunnet, for eksempel innen klima og digitalisering, sa næringsminister Iselin Nybø.

Onsdag 12. februar inviterte Universitetet i Stavanger til Teknologiaften, som en del av den nasjonale Jenter og teknologi-satsingen. Det var næringsministeren som fikk æren av å åpne arrangementet:

– Vi trenger flere jenter i teknologiyrker. Når vi skal rekruttere de beste hodene til teknologi, kan vi ikke rekruttere fra bare halve befolkningen, sa hun.

Rollemodeller

– Jentene fikk servert en god middag og underholdningen har vært både spennende og lærerik. Seks rollemodeller fra teknologibransjen har holdt inspirerende foredrag for jentene, sier prosjektleder Mari Løvås ved Universitetet i Stavanger.

Det er andre gangen UiS arrangerer Teknologiaften.

Arrangementet har et åpent standområde hvor lokal industri og bedrifter får vist fram teknologi som jentene kunne prøve ut. Etter at jentene hadde testet teknologien i standområdene ble de invitert inn i Atlantic Hall. Der ble de møtt av seks rollemodeller som fortalte om hvorfor de har valgt en karriere og utdanning innenfor teknologi.

Arrangementet gjørs i samarbeid med NHO og NITO.

Ønsker informasjon om teknologiutdanning

Ifølge Løvås er utfordringen å få flere jenter til å søke seg til teknologiutdanninger. KANTAR gjennomførte i 2019 en undersøkelse på vegne av NHO, der kommer det frem at nesten 7 av 10 jenter trenger mer informasjon om hvilke teknologiutdanninger som finnes. 5 av 10 sier de har liten eller svært liten oversikt over hvilke teknologiutdanninger som finnes og nesten 4 av 5 jenter ønsker mer informasjon over hvilke yrker teknologiutdanninger leder til.

– Unge jenter mener at foreldrene deres har bedre oversikt over teknologiutdanninger enn karriereveiledere har, men kun 44 prosent av foreldre vil anbefale sin datter å velge slike studier, forteller Løvås.

– Vi håper derfor dette arrangementet kan bidra til å inspirere jenter til å vurdere teknologiske fag. Vi ser at teknologi blir mer og mer viktig i alle bransjer, og en bakgrunn fra teknologi vil være nyttig i nesten alle yrkesretninger, sier Løvås.

Tekst: Leiv Gunnar Lie