MENY

Jan Egeland om Gaza

Fredag 16. januar holder Jan Egeland, direktør ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi), en forelesning om koordinering i internasjonale kriser. Han kommer til å bruke Israel og Hamas på Gaza i sine eksempler.

Jan Egeland er æresdoktor og professor II på Universitetet i Stavanger og holder jevnlige fordrag ved universitetet vårt. Nå kommer han til Ullandhaug for å snakke om koordinering i internasjonale komplekse kriser eksemplifisert med Israel og Hamas på Gaza.

– Vi kunne ikke fått en bedre mann på et bedre tidspunkt når det gjelder å snakke om den humanitære katastrofen i Gaza, sier post.doc-stipendiat Ketil Fred Hansen ved Institutt for medie,-kultur og samfunnsfag. 

Aktuell analyse
Jan Egeland har en allsidig bakgrunn for å vurdere det som skjer i Gaza nå, både politisk og humanitært. Han var statssekretær i Utenriksdepartementet da Oslo-avtalen ble skrevet under, han har vært generalsekretær i Norges Røde Kors, og han har vært visegeneralsekretær i FN og leder for FNs sentrale humanitære samordningsenhet (OCHA). Med sin enorme erfaring på området vil Egeland gi oss en aktuell analyse av den ekstremt vanskelige nødhjelpssituasjonen i krigen mellom Israel og Gaza.

Egeland har tidligere tatt til orde for en våpenhvile ettersom begge parter bryter det internasjonale regelverket i Genevkonvensjonen. Han har tidligere uttalt følgende om den pågående konflikten til Stavanger Aftenblad:

– Israel og Hamas har låst seg i en ond sirkel som de åpenbart ikke makter å komme ut av. Begge parter ser ut til å ville ødelegge mest mulig for sine egne og de sivile på den andre siden. Slik har det vært i årevis i konflikten mellom Palestina og Israel, og nå blir det verre og verre.

Foredraget holdes i Kjølv Egelands hus rom E 162 kl 10.15–12.00. Alle interesserte er velkomne. Det blir gode muligheter til å stille spørsmål.