MENY

Janne & Jostein på Universitetsbiblioteket i dag

I dag klokken 19 kan du høre Janne & Jostein snakke om barn og oppvekst i sitt kulturelle talkshow: Alle tiders oppvekst.

Plakat Forskernatt Alle tiders oppvekst er tema for kveldens arrangement på Universitetsbiblioteket.

Duoen, som er kjent fra NRK P2, vil i kveld ta oss med noen hundre år tilbake i historien, til en tid der man anså barndom for å kun å være et forstadium til et voksenliv, som gjerne begynte i 12–13 årsalderen.

Det var den franske filosofen Jean-Jacques Rousseau som på 1700-tallet introduserte tankene om barn og oppvekst som en livsfase med egne regler, verdier og rammer.

– Hans tanker bidro til framveksten av den moderne barnelitteraturen som har bygd en forestilling om barn og oppvekst som en isolert verden, et univers preget av godhet og uskyld: Et motstykke til voksenverden som preges av konflikt, kaos og maktbruk, sier Janne Drangsholt til journalist Eirik Vigsnes i Forskningsrådet.

Drangsholt underviser til daglig i engelsk litteratur ved Universitetet i Stavanger. Drangsholt skal samtale med makkeren Jostein Gjertsen, journalist i NRK P2. I kveld deltar de på Forskernatt, som er ett av rundt 20 arrangement under Forskningsdagene i stavangerregionen.  

Barndommens uskyld

Drangsholt mener at vårt forhold til oppveksten i stor grad blir formet av den kulturen vi lever i.

– Litteraturen, mediene, musikk formidler historier som former våre forestillinger om tiden som barn. Mye av den moderne barnelitteraturen farger oppveksten rosenrød og beskriver barnet som en isolert verden, preget av renhet og uskyld, sier Janne S. Drangsholt.

Janne&Jostein tar for seg litterære klassikere, men har rom for inngående analyser av alt fra Proust, til Pusurs skoledagbok, Seinfeld og disneyfilmen Frost. De er nysgjerrige på hva slags type barndom som framelskes i samtidskulturen.

900 års barndom på 9 minutter

Etter Janne&Jostein Show tar Hege Stormark over stafettpinnen og skal fortelle om barndommen fra middelalderen til i dag. Stormark er konservator fra Stavanger Museum og vil formdle en fortelling som bygger på utstillingen «Tidsrommet, barndom gjennom 900 år» som vises på Norsk barnemuseum.

– Jeg skal gi en kortversjon om Stavanger fra middelalderen til i dag der barna står i sentrum. Hovedpersonene i fortellingen er tiåringer, alle fra Stavanger. De vokser opp i ulike tidsepoker, har ulik bakgrunn og kjønn. Hva betyr samfunnet, kulturen og den historiske tiden barna lever i for barns oppvekst, sier Stormark. 

Å vokse opp med internett

Etter at  Stormark har tatt oss igjennom 900 år med barndom, er det tid for å børste støvet av konkurranseinstinktet. Da blir publikum utfordret til å bli med på en quizlabyrint. Hvert lag skal ta i bruk mobiltelefonen og finne QR-koder som er gjemt i biblioteket. 

– Vi utfordrer publikum til å komme seg igjennom så mange rebusposter som de klarer, for å finne hintene som trengs for å gå til topps i vår Kahoot, forklerer Julie Hoel, arrangementsansvarlig ved Universitetsbiblioteket. 

Alt som må gjøres er å møte opp med smarttelefonen utstyrt med en QR-kode leser.

I løpet av kvelden byr vi også på «fredagssnacks» og fingermat fra Matboden.

QR-kode leser kan lastes ned i App Store og Google Play.