MENY

Janne Stigen Drangsholt tildelt formidlingspris

En svært god formidlingsevne og kapasitet gjør førsteamanuensis Janne Stigen Drangsholt ved UiS til prisvinner av Stavanger Forums formidlingspris for 2016.

Jan Hauge og Janne Stigen Drangsholt Prisvinner Janne Stigen Drangsholt har en sterk formidlingsevne og et sterkt engasjement. Direktør Jan Hauge i Stavanger Forum delte ut prisen.

– I tillegg til formidling i vitenskapelige kanaler, kan Drangsholt vise til et meget omfattende antall innslag, intervjuer og kronikker i radio og dagspresse, sa direktør Jan Hauge i Stavanger Forum da han delte ut prisen.

Hauge trakk fram Drangsholts faste formidlingsoppdrag for Stavanger Aftenblad og Aftenpostens månedlige magasin Innsikt. Artiklene er knyttet opp mot hennes egen forskning innen humaniora.

Takk til Lånekassen

Prisvinneren var glad og stolt da hun mottok prisen. Hun takket blant annet Statens lånekasse som har gjort det mulig for en jente fra Sandnes å studere akkurat det hun vil.

Også Knut Olav Åmås, tidligere debattredaktør i Aftenposten, fikk en stor takk.

– Jeg deltok på et skrivekurs hvor han sa at det er lett å bli en stemme i norsk offentlighet. Det brøt en barriere for meg, sa Drangsholt.

Hun takket også UiS og lederne Odd Magne Bakke og Marie Smith Solbakken på Institutt for kultur- og språkvitenskap for å ha gitt henne stor frihet i arbeidet.

Podkast og radioserie

Drangsholt har, sammen med NRK-journalist Jostein Gjertsen, utviklet og vært programleder for podkasten Janne & Jostein Show, som har blitt produsert cirka to ganger i måneden for NRK, og som også sendes jevnlig som radioprogram på P2. Podkasten presenteres som «et referansetungt idélaboratorium» og tar for seg samtidskulturen samtidig som den ser på de lange litteraturhistoriske, kulturelle og idéhistoriske linjene som har ført oss hvor vi er i dag.

Drangsholt laget i 2016 også radioserien Kroppens kulturhistorie, hvor hun tok for seg kroppen ut fra et idéhistorisk, litterært og kulturelt perspektiv.

I tillegg hadde vinneren høsten 2016 en humoristisk spalte i programmet Utakt på NRK P1 hvor hun presenterer en litterær klassiker på tre minutter. Hun var også fast deltaker i NRK Rogalands panel «Laust og fast», hvor man diskuterer aktuelle tema.

I 2016 fikk hun Kulturprisen av Sandnes kommune for «kulturprestasjoner på høyt nivå».

Janne Stigen Drangsholt er litteraturforsker og førsteamanuensis i engelsk litteratur ved UiS. Hun er forfatter av de populære romanene Ingrid Winters makeløse mismot og Winter i verdens rikeste land.

Tekst: Benedicte Pentz
Foto: Asbjørn Jensen