MENY

Fasiten på QUiS'en "Kunnskapsreisen"

UiS hadde i sin jubileumsutgave av UniverS en quis; Kunnskapsreisen. Hvis du slet med å finne de rette svarene, finner du fasiten her:

1.
På landsmøtet for hotellnæringen i 1910 tok Julie Mjelva til orde for en fagutdanning for «landsturisthotelhusmødre». Utdanningen utviklet seg siden til å bli et utdanningstilbud ved UiS.  Mjelva arbeidet på et hotell i ei bygd som ligger innerst i en 16 kilometer lang, trang og buet fjord. Flere fosser som renner ned i fjorden har romantiske navn. Hva heter bygda?

Svar: Geiranger.
Geiranger er en bygd i Stranda kommune i Møre og Romsdal. Ligger omkring den ca. 16 km lange, trange og buete Geirangerfjorden, som er den innerste, sørøstlige arm av Storfjorden. Det finnes tallrike praktfulle fosser, bl.a. De sju søstre og Brudesløret på nordsiden og Friaren på sørsiden av fjorden.
Fagutdanningen som Julie Mjelva tok til orde for utviklet seg siden til å bli Norsk hotellhøgskole ved UiS.

2.
En geolog fra UiS reiser jorda rundt og samler inn steinprøver, som han analyserer i sitt laboratorium på Ullandhaug. Ett av landene han har besøkt, har en ørken hvor det ikke har regnet på 40 år. Den langstrakte nasjonen er kjent for kobber, vin og laks og fikk sin første kvinnelige president i 2006. Hva heter landet?

Svar: Chile
Atacama-ørkenen har områder hvor det ikke har regnet på 400 år, blant annet fra 1571 til 1970. Andre områder har mindre enn 1 mm nedbør i året. Michele Bachelet ble president i 2006. Førsteamanuensis Udo Zimmermann ved UiS er geologen som reiser jorda rundt og samler steinprøver.

3.
En friidrettsutøver som en UiS-forsker har studert treningen til, vant et mesterskap i denne byen. Byen er i dag tospråklig, men hadde opprinnelig bare ett språk, som egentlig er språket til et annet land. Arkitekturen er sterkt inspirert av arkitekturen i en by i nabolandet. Byen er i dag hovedstad i landet den ligger i. Hva heter byen?

Svar: Helsinki
Henrik Ingebrigtsen som idrettsforsker Leif Inge Tjelta ved UiS har studert treningen til, vant gull på 1500 meter under EM i friidrett i Helsinki. Byen ligger i et finlandssvensk område og er dermed opprinnelig svenskspråklig, men selve byen er i moderne tid dominert av finsk språk på grunn av innflytting etter at byen fikk hovedstadsstatus. Navnet kommer av «Helsinge» som er brukt i flere svenske og danske stedsnavn, og «fors» som er svensk for «foss»; altså «Helsingfors».  Etter at Finland i 1809 var blitt en del av Russland, ble Helsinki i 1812 gjort til hovedstad i det selvstendige storfyrstedømmet. Hensikten var å svekke de båndene til Sverige som Turku (Åbo) representerte. Etter at Turku brant i 1827 ble også universitetet flyttet til Helsinki. Arkitekturen er sterkt inspirert av St. Petersburg.

4.
I studieåret 2013/2014 hadde UiS flest utvekslingsstudenter fra dette landet.  En langvarig tv-serie har handlingen sin til dette landet og en periode da landet var i krig. Serien var en parodi på en annen serie og basert på de mange stereotypiene og klisjeene om landet. Hvilket land?

Svar: Frankrike
TV-serien ‘Allo ‘allo! er en britisk situasjonskomedie som gikk på BBC mellom 1982-1989 og 1991-1992. Idéen bak serien var å parodiere andre TV-serier som omhandlet annen verdenskrig, spesielt den britiske Secret Army, om hjemmefrontsmenn på en kafé i Nouvion. Den ble sendt på NRK fra januar 1989 og gikk flere ganger i reprise i 1990- og 2000-årene.

5.
UiS og et av universitetene på denne øya samarbeider om å utdanne mastergrads- og doktorgradsstudenter i vann- og miljøteknologi. Øya har vært fransk koloni, og er kjent for mange nordmenn og rogalendinger på grunn av en mer enn 100 år gammel virksomhet der. Hva heter øya?

Svar: Madagaskar
Madagaskar har vært en viktig norsk misjonsmark siden 1866.

6.
Landet vi nå skal fram til, er ikke kjent for olje. Men ett av deres universiteter innledet nylig samarbeid med UiS om petroleumsteknologi. Drøyt sju millioner innbyggere bor på et lite og dessverre konfliktfylt område. Ung stat, men eldgammelt folk. Hva heter landet?

Svar: Israel
Universitetet i Stavanger har samarbeidsavtale med Technion universitet i Haifa.

7.
En UiS-forsker har skrevet bok om et vitenskapelig selskap som ble grunnlagt i 1911 i denne byen. En verdenskjent fysiker var bestyrer for selskapet fra 1918 til 1932.  Byen er hovedstad i landet den ligger i. Presidenten i landet boikottet Sotsji-OL og besøkte Norge i mai. Hva heter byen?

Svar: Berlin
Dr. theol. Øyvind Foss har skrevet boken «Forskning og folkemord. Tysk vitenskaps mørke fortid» om Max Planck-selskapet, tidligere Keiser Wilhelm-selskapet der Albert Einsten var bestyrer fram til 1932.

8.
UiS har samarbeid med sju ulike universiteter i dette landet og sendte i fjor 72 studenter på utvekslingsopphold
hit. Ett av universitetene har en æresdoktor som på 1950-tallet satte fartsrekord i øldrikking og senere ble landets 23. statsminister. Landet har fem millionbyer, men er blant verdens 10 tynnest befolkede. Flere verdenskjente landemerker, blant dem en stor klippe og et flott hus. Hvilket land?

Svar: Australia

9.
I denne delstaten er et forskningssenter oppkalt etter en norskfødt bankmann. Alle norske universiteter er med i senteret. Delstaten er kjent for både jordbruk og elektronikk. Andre produkter herfra kan både få oss til å le og gråte. Hva heter delstaten?

Svar: California
Peder Sæther (Sather) (1810 - 1886 i California) var en norskfødt amerikansk bankmann, som var blant grunnleggerne til College of California, forløperen for University of California, Berkeley. I 2012 ble det opprettet et «Peder Sather Center for Advanced Study» som et samarbeid mellom University of California, Berkeley og norske universiteter. Filmer fra Hollywood kan «få oss til å le og gråte».

10.
I dette landet jobber UiS med å styrke utdanningen av matematikklærere. Landet er en innlandsstat og tidligere britisk protektorat. Uavhengig medlem av det britiske samveldet i 1964. Den tredje største innsjøen på kontinentet utgjør 20 prosent av landets areal. En skotsk lege og oppdagelsesreisende besøkte landet på
sin andre store reise. Hans møte med en annen oppdagelsesreisende er velkjent. Hva heter landet?

Svar: Malawi, Sørøst-Afrika. Den skotske oppdagelsesreisende, misjonær og lege David Livingstone besøkte det nåværende Malawi i 1859, og var med på å legge grunnlaget for britisk kolonisering av området. Hans besøk førte blant annet til at skotske presbyterianske kirker opprettet misjonstasjoner i området. Livingstone forsvant i Afrika på sin tredje og siste reise og journalisten Henry Stanley fikk i oppdrag å lete etter ham. Stanley fant Livingstone i 1871 etter tre kvart års leting og skal ha hilst ham med de berømte ordene «Dr. Livingstone, formoder jeg?». 

11.
Flere UiS-studenter har reist hit på ekspedisjon med NASA. Dette ugjestmilde og permafryste landskapet er det nærmeste vi kommer Mars på jorden. Stedet egner seg derfor godt til å teste romteknologi. Vi snakker om en gigantisk ubebodd øy, med et 39 millioner år gammelt krater oppkalt etter en pastor. Hva heter øya?

Svar: Devon Island, Nunavut-territoriet i Canada
UiS-student Christopher Hoftun og to andre studenter reiste til Houghton Crater i 2012, 13 og 14.

12.
UiS har hentet en mer enn 100 år gammel undervisningsmetode fra dette landet. Metoden brukes i utdanningen av lærerstudenter og går ut på at lærere planlegger, gjennomfører og observerer timer i fellesskap. Omtrent 73 prosent av landet er fjellrikt. Landet ligger i et vulkansk område. Et himmellegeme har inspirert både flagget og nasjonens kallenavn. Hva heter landet?

Svar: Japan
Undervisningsmetoden «Lesson study» er hentet fra landet som kalles «Solens Rike»

13.
I denne provinsen finnes en supercomputer som er blant verdens raskeste. IT -forskerne ved UiS har tilgang til datamaskinen som har fått kallenavnet «Melkeveien». En stor elv, som etter sigende beskyttes av to gudinner, renner gjennom provinsen og ut i en annen stor elv. En variant av tv-programmet Idol har gjort nasjonal suksess. Hva heter provinsen?

Svar: Hunan-provinsen i Kina
Computeren heter Tianhe-1, som betyr Melkeveien. Den var verdens raskeste i 2010-2011. IT -forskerne ved UiS, med Chunming Rong i spissen, har tilgang til datamaskinen som har fått kallenavnet «Melkeveien». Xiang-elven renner ut i Yangtse-elven og beskyttes av Ehuang (娥皇) og Nüying (女英).

14.
En UiS-forsker skriver doktorgrad om nordmenn i dette landet. Økonomiske vansker har gjort at mange av landets egne borgere har emigrert. Et stillingsskifte på forsommeren ble en internasjonal nyhet. En forfatter av et dikt som fikk stor betydning i 2011, var flere ganger i dette landet under en krig. Hvilket land?

Svar: Spania
Historiker Ann Elisabeth Laksfoss Hansen arbeider med en doktorgrad om nordmenn i Spania. Kong Juan Carlos’ abdiserte på forsommeren 2014. Nordahl Grieg, som skrev diktet «Til ungdommen», dro til Spania som krigskorrespondent under den spanske borgerkrig i 1938. Diktet fikk ny aktualitet etter terroren på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli 2011.

15.
UiS samarbeider med flere universiteter i dette landet, som er rik på tradisjoner innen vitenskap, kunst og kultur. I perioder har landet vært verdensledende på disse områdene. En mann herfra ble verdensberømt for å ha satt grunnstoffene i system og en skole er blitt kjent for å ta i bruk undervisningsmetoder i matematikk herfra. Hva heter landet?

Svar: Russland
Smeaheia skole i Sandnes er blant skolene som er med på forsøket med russisk matematikk, den russiske kjemikeren Dmitri Mendelejev (1834–1907) utarbeidet  det periodiske system.

16.
I dette landet bor 87 prosent av befolkningen i byer. Landet tar i mot et stort antall flyktninger. Det religiøse mangfoldet er stort. En UiS-professor i samfunnssikkerhet har gitt råd til styresmaktene i landet om forebygging av kriser. Hva heter landet?

Svar: Libanon
Professor Odd Einar Olsen har gitt råd til styresmaktene i landet om forebygging av kriser.

17.
På Arkeologisk museum i Stavanger finnes det mange gjenstander fra fjerne strøk, blant annet en flott bokspenne, som er funnet i Sokndal. Den har vikingene sannsynligvis hatt med seg fra ett av sine tokt til øya vi skal fram til. Den største byen har over en million innbyggere. Øya har fostret fire nobelprisvinnere i litteratur. Hvilken øy?

Svar: Irland
Dublin er den største byen med over en million innbyggere. De fire nobelvinnere i litteratur er Séamus Heaney,  Samuel Beckett, George Bernard Shaw og William Butler Yeats.

18.
Vikingene reiste også til denne storbyen, hvor det finnes spor etter runeskrift. Byggverket hvor arkeologer har funnet runeskrift er et imponerende monument. Vikingene ble imponert over byens størrelse og ga den derfor et passende navn. Hva heter byen?

Svar: Istanbul
Vikingene ga byen navnet Miklagard, og de skrev i runer på Hagia Sofia.

19.
Datteren til en fattig gruvearbeider i dette landet gjorde seg i vår ferdig med en master i petroleum ved UiS. Faren har jobbet hardt for å gi barna utdannelse. Landet, som har vært hjemsøkt av statskupp, er oppkalt etter en frihetskjemper. Landet var det siste på kontinentet som ble selvstendig fra kolonimakten. Hvilket land?

Svar: Bolivia
Petroleumsingeniør Hilda Choque Flores (26) fullførte sin master ved UiS våren 2014. Hun er datter av gruvearbeider Alejandro Choque Lupa. Bolivia, som har hatt 188 statskupp siden den offisielle statsopprettelsen i 1825 og frem til 1980-tallet, er oppkalt etter frihetskjemperen Simón Bolívar. I 1809 var La Paz den første byen i Latin Amerika som gjorde opprør mot kolonimakten og krevde selvstendighet. Men til tross for det ble Bolivia det siste latin amerikanske landet som ble selvstendig. Bolivia fikk sin selvstendighet i 1825. Landet var del av Inkariket fra 1450 til 1535.

20. Vi er nå framme ved en by hvor en ukjent, avdød fransk kvinne har satt sitt preg på et livsviktig hjelpemiddel. Popkongen har også sunget om hjelpemiddelet og UiS bruker det i en av sine profesjonsutdanninger. I vår
kåret en kjent internasjonal reiseguide byen til et av Europas beste reisemål. En av de fire store kommer fra byen. Hvilken by skal vi fram til?

Svar: Stavanger
Det livsviktige hjelpemiddelet som en ukjent, avdød fransk kvinne har satt sitt preg på er Laerdal Medicals verdensberømte førstehjelps-oppfinnelse, Anne-dukken. Ansiktet til Anne-dukken er formet etter avtrykk av dødsmasken til en ukjent pike som druknet i Seinen på slutten av 1800-tallet. Michael Jackson sang om Anne-dukken i låten «Smooth Criminal» fra 1988-albumet «Bad». Her synger han «Annie, Annie are you ok?». I USA kalles Anne-dukken «Resusci Anne», men folk flest sier bare «Annie». UiS bruker dukken i sykepleierutdanningen.