MENY

Kan verden leve på lavkarbo?

Wenche Frølich ved Norsk hotellhøgskole holder foredrag i Vitenskapsakademiet på Arkeologisk museum torsdag 22. mars kl. 19.

Dette er noe av det Wenche Frølich vil ta opp i sitt foredrag i Vitenskapsakademiet

I USA brukes det årlig over 33 milliarder dollar på programmer, produkter og piller i håp om å redusere den stadig økende kroppsvekten. Dietter basert på lavkarbo har i de senere år blitt populære og ser ut til å være like effektive som dietter med lite fett og energireduksjon. Men en lavkarbodiett er ikke for de mange og heller ikke til bruk over lenger perioder, ettersom en slik kost ikke vil dekke behovet verken for mineraler, vitaminer, bioaktive stoffer og kostfiber. Dessuten vil risikoen for en rekke sykdommer, spesielt hjerte- og karsykdommer, øke.

Karbohydrat omtales av mange som en likartet gruppe av makrostoffer, men det er store forskjeller på de ulike karbohydratene. Det finnes både raske, langsomme og ufordøyelige karbohydrater med svært ulike strukturer og oppbygning. De raske i form av sukker bør vi holde oss unna, mens de ufordøyelige i form av kostfiber bør være en viktig del av kosten.

Både poteter, rotfrukter og korn er betydelig mer bærekraftig og miljøvennlig enn de animalske matvarene som anbefales i en lavkarbodiett. Skulle store deler av jordens befolkning leve på en slik kost ville det bare være nok mat til en fjerdedel av oss.