MENY

– Kanskje den viktigste konferansen du kan delta på i 2020

Hvordan kan vi trygge samfunnet vårt best mulig? Det norske totalforsvaret, Hydros erfaring med dataangrep og helikopter-evakuering av cruiseskipet Viking Sky er noen av temaene på Samfunnssikkerhetskonferansen.

Marit Boyesen

​For 18. gang inviterer fagmiljøet i risikostyring og samfunnssikkerhet til konferanse på UiS. Marit Boyesen tror Samfunnssikkerhetskonferansen er mer aktuell enn noen gang.  

– Jeg har vært med hvert eneste år konferansen har blitt arrangert, sier Marit Boyesen, som nå leder den anerkjente Samfunnssikkerhetskonferansen ved UiS.

– Konferansen har en lang og fin historie, men det som er viktigst er at vi alltid holder den aktuell, noe jeg syns programmet for konferansen i januar virkelig får fram, sier Boyesen.  

Samfunnssikkerhetskonferansen 2020 går av stabelen 6. januar, med undertittel «Samfunnssikkerhet og nye trusselbilder. Sammen for et tryggere Norge». 

Nettopp det er essensen av hva vi ønsker å formidle. Ved UiS har vi et internasjonalt anerkjent forskningsmiljø innenfor samfunnssikkerhet, og vi er i en utmerket posisjon til å skape en god møteplass for deltakere i offentlig og privat sektor, sier Boyesen.  

Totalforsvaret 

Programmet for konferansen i januar er delt inn i tre deler, som hver tar for seg et viktig aspekt av samfunnssikkerhetsbildet vi ser i dag.  

Den første bolken handler om totalforsvaret, med foredragsholdere som generalmajor Kristin Lund og kontreadmiral i JWC NATO Jan C. Kaack.  

– Totalforsvaret er et veldig spennende tema, som det er viktig å belyse fra flere vinkler. Dette handler om hvordan samarbeidet mellom sivile myndigheter og forsvaret kan gjøres best mulig, forklarer Boyesen.  

Cyber security 

Den andre programdelen har fått tittelen cyber security, og skal gå i dybden på aktuelle problemstillinger innenfor IKT-sikkerhet.  

– Foredragsholderne kommer fra ulike felt, og vi får innspill om alt fra hvordan helsesektoren ved Helse Vest IKT jobber med IKT-sikkerhet, til hvordan Hydro håndterte dataangrepet i mars i år, forklarer hun.  

– Dette handler om sikkerhet knyttet til bruk av digitale verktøy vi bruker hver dag, og som vi er helt avhengige av i hverdagen, sier hun.  

Krisehåndtering: Viking Sky 

479 personer ble evakuert med helikopter da cruiseskipet Viking Sky fikk maskinstans på Hustadvika i mars. Innsatslederen fra Møre og Romsdal politidistrikt, beredskapskoordinator fra Fræna kommune og leder for Hovedredningssentralen Sør-Norge kommer alle for å snakke om sine erfaringer fra denne hendelsen. 

– Dette kommer til å bli veldig spennende å lære mer om. Ved å ta utgangspunkt i en så aktuell hendelse kan vi få unik kunnskap om beredskap og kriser. I ettertid vet vi at det gikk bra – denne gangen, men det visste de ikke da det stod på som verst, sier Boyesen.  

Lang historie 

Konferansen har en lang historie ved UiS, og gjennom årene har flere aktuelle hendelser blitt tatt opp som eksempler:  

– Lederen for FNs klimapanel, Rajendra Pachauri, var foredragsholder da klima var tema i 2008. Krisehåndtering var tema i 2005, da hadde tsunamien rammet øynasjonene i Indiahavet bare noen dager tidligere. Vi vet at katastrofer kommer til å ramme igjen og igjen, og ved å studere tidligere eksempler kan vi være mest mulig forberedt, sier Boyesen.  

Hun påpeker at de jobber aktivt med å finne de mest relevante temaene å diskutere, både for offentlige og private instanser.  

– I tiden vi er inne i nå er IKT og sårbarhet viktig, og det er derfor naturlig at det blir diskutert på vår konferanse. Vi forsøker så godt vi kan å matche vår tematikk til det som samfunnet er opptatt av.  

Boyesen forventer opp mot 300 deltakere på konferansen 6. januar. Tradisjonelt kommer de fra Forsvaret, politiet, administrasjon i fylker og kommuner, samt studenter og forskere.  

– Men dette er en konferanse for alle som er interessert i hvordan vi kan trygge samfunnet vårt best mulig, avslutter hun.  

Konferansen arrangeres i samarbeid med flere viktige aktører fra regionen. Programkomiteen for 2020-konferansen består av:  

Gry Evensen, ass.fylkesberedskapssjef, Fylkesmannen i Rogaland 
Geir Sverre Braut, seniorrådgiver SUS, professor HSH/SEROS 
Tom Robertsen, Director of Managment, JWC NATO 
Kjetil Lussand, representant for Sør-vest politidistrikt 
Claudia Morsut, tidligere leder for Senter for risikostyring og samfunnssikkerhet, SEROS, ved UiS 
Marit Boyesen, førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger 

Tekst: Mari Løvås
Foto: Mari Hult