MENY

– Kina vil reagere på fredsprisen

Fredsprisutdelingen vil bli oppfattet svært negativt av kinesiske myndigheter og kan få konsekvenser for landets forhold til Norge, mener Kina-ekspert Ole Bjørn Rongen.

Førsteamanuensen ved Institutt for medie-, kultur- og samfunnsfag har publisert flere artikler om språk og samfunnsforhold i Kina. Han har også oversatt flere bøker fra kinesisk.

Ole Bjørn Rongen regner med at kinesiske myndigheter, presse og til dels befolkning vil reagere negativt på at Nobels fredspris i dag ble tildelt dissidenten Liu Xiaobo.

Leder av Nobelkomiteen, Torbjørn Jagland, sa at Liu Xiaobo får prisen for sin langvarige og ikkevoldelige kamp for fundamentale menneskerettigheter i Kina. Prisvinneren har uttalt seg kritisk til regimet i mange tiår og sitter nå i fengsel, dømt for ”undergravende virksomhet”.

"Bråkmaker"
– Mange kinesere støtter Liu, men offisielt er han en bråkmaker. Både myndighetene og patriotiske kinesere vil mene at tildelingen er en utidig innblanding i Kinas indre anliggender, sier forskeren.

Myndigheter og folk i Kina, som har følt seg tråkket på siden opiumskrigen i 1840, er nå selvsikre og lei av denne typen kritikk. Jeg tror de kommer til å reagere minst like sterkt som de gjorde da Dalai Lama fikk prisen. Myndighetene vil bli forbanna, sier Rongen.

Pressmiddel
Han utelukker ikke at norsk-kinesisk samarbeid på kort sikt vil bli skadelidende. På lengre sikt kan tildelingen bli ett av mange pressmidler mot kinesiske myndigheters behandling av dissidenter.

– Fredsprisen vil bli brukt av alle som arbeider for menneskerettigheter i Kina, men også av alle som er ute etter å kritisere eller sverte Kina, konstaterer Rongen.

Blokkerte sendingene
Kort tid etter at tildelingen var offentliggjort, ble både BBCs og CNNs sendinger til Kina blokkert. Ikke overraskende for en Kina-ekspert, som i tillegg underviser i journalistikk.

– I Kina er dette en typisk, umiddelbar reaksjon på dårlige nyheter. Det vil uansett ikke gjøre noen forskjell. Nyheten vil uansett bli kjent veldig fort, sier konstaterer førsteamanuensis Ole Bjørn Rongen.