Kinesisk oljeserviceselskap gir UiS-utdanning til ansatte

Universitetet i Stavanger har inngått en utdanningsavtale med China Oilfield Services Limited. I august, 2011 starter 16 ansatte i det kinesiske oljeserviceselskapet på master i offshoreteknologi ved UiS.

China Oilfield Services Limited (COSL) er det største oljeserviceselskapet i Kina. Selskapet har over 15 000 ansatte. COSL har gitt de ansatte mulighet til å søke på en master i offshoreteknologi med spesialisering i industriell teknologi og driftsledelse ved UiS. På oppdrag fra selskapet har UiS utviklet et eget undervisningsprogram som er spesielt tilpasset bedriften. Blant de mange ansatte som har søkt, har COSL håndplukket 16 stykker som skal ta masteren.

Før det årlige møtet for toppledelsen i COSL, nominerer lederne ansatte som har utmerket seg spesielt. Rundt 100 nominerte blir hedret på møtet og får en pengegave. Alle de 16 ansatte som skal ta masteren har fått denne utmerkelsen.

Kontrakt på rundt 4 millioner
Utdanningskontrakten er på opp mot 4 millioner kroner. UiS Pluss, Etter- og videreutdanning, professor Ove Tobias Gudmestad og professor Tore Markeset har laget et eget undervisningsprogram som er spesielt tilpasset bedriften. Internasjonalt kontor ved UiS har bistått med praktisk hjelp. Oljeserviceselskapet vurderte universiteter i ulike land før valget falt på UiS.

– COSL har vært ute på det internasjonale markedet og undersøkt mulighetene for å få i gang en utdanningsavtale. Norge er langt framme, om ikke ledende, innen offshoreteknologi. Dette er UiS en del av. Universitetet i Stavanger kunne også levere en utdanningspakke som passet COSL veldig godt. Det er i tillegg en fordel at vi har kontorer i Stavanger, sier Jørgen Arnesen, Chef Executive Officer i COSL Drilling Europe AS.

Boreentreprenøren COSL Drilling Europe AS er datterselskapet til COSL. Stordelen av COSLs arbeid med utdanningskontrakten har blitt gjort ved hovedkontoret i Beijing, men datterselskapet har bistått dem.

Skreddersydd studieprogram
Kandidatene skal bruke til sammen 1,5 år på mastergraden. Det legges opp til et intensivt studieløp. Masteroppgaven skal skrives på et halvt år i Kina. Kandidatene har bachelorgrad og har arbeidet i COSL i minimum fem år.

– Vi ser fram til å motta topp kvalifiserte folk. UiS er stolte over å ha fått denne avtalen, sier Per Ramvi, universitetsdirektør ved UiS.

Markeset peker på at det er viktig at universitetet samarbeider med industrien.

– Vi kan lære av industrien og de kan lære av oss. På universitetet foregår det forskning som blir videreformidlet til industrien. Gjennom samarbeid kan vi få kunnskap om hva industrien trenger av kompetanse og hva de ønsker vi skal legge inn i utdanningene, sier han.