Kjemiske tryllekunster

Førsteamanuensis Malcolm Kelland begeistret skoleelevene da han holdt kjemi-show på Sola denne uken.

Under et besøk på Håland skole i Sola kommune gjorde Kelland tryllekunster, hvor han blant annet fikk vann til å forsvinne og en ballong til å krympe.

Videre laget kjemikeren ”trolldomsbrus” av tørris, som bruste og røykte. Han gjorde eksperimenter som fylte rommet med røyk og skapte både lys og smell, til jubel fra barna. I tillegg laget Kelland ”elefant-tannpasta” av skum og et fargerikt slim som elevene fikk leke med.

– Ekstase
Lokalavisa Solabladet skriver at elevene var i ekstase og at det var stor kamp om å bli valgt ut som medhjelper på de ulike eksperimentene. Også lærerne koste seg.

– Jeg gjør dette for å vekke interessen for kjemi og realfag blant barna. Slike skolebesøk kan forhåpentligvis føre til at flere velger å ta slike fag i skolen senere, sier Kelland.

Produksjonskjemiker
Til daglig er Malcolm Kelland førsteamanuensis ved Institutt for matematikk og naturvitenskap ved UiS.

Han er også leder for ”Green Production Chemistry”, ett av universitetets . Denne forskergruppen utvikler nye, miljøvennlige kjemikalier for oljeproduksjon.