Klart for årets forskningsdager

Kan en forsker være morsom? Hva forsker dagens studenter på? Og kan vi egentlig stole på forskning og det som sies om mat? Velkommen til årets Forskningsdager i Stavanger.

Bilde av plakaten til forskningsdagene, grønn gresshoppe på rød bakgrunn. Mat er årets hovedtema under Forskningsdagene som varer fra 16. - 27. september.

Over 50 forskere fra regionen er i sving på totalt 16 arrangement når årets Forskningsdager i Stavanger går av stabelen mellom 16. og 27. september. Tradisjon tro blir det Forsker StandUp på Sting med 12 spennende og kanskje også litt morsomme forskere. Det blir et festshow på Folken 17. september når Forsker Grand Prix går av stabelen under Hilde Zahls ledelse. Og årets nyvinning er studentarrangementet Bachelor StandUp på Fabrikken, BI-studentenes kro.

Tema: Mat
Forskningsdagene er en nasjonal festival som hvert år arrangeres i regi av Forskningsrådet, med hele 1000 arrangementer på 200 steder i landet. Årets hovedtema for festivalen er Mat.  Mat er aldri bare mat. Mat er politikk, kultur og religion. Mat angår oss alle – hele tiden.
Flere av arrangementene i Stavanger knyttes opp mot tema. Både Barneuniversitetet, flere temamøter hvor vi blant annet setter Rå melk under lupen og ser på etiske utfordringer ulike yrkesgrupper møter i arbeidet med mat. Vi har også et spennende samarbeid mellom Arkeologisk museum og Hotellhøgskolen ved UiS.

Forsker Grand Prix
Under Forskningsdagene arrangeres også forskningsformidlingens grand prix, hvor forskerne som deltar har fire minutter på seg til å fortelle, forklare og engasjere publikum med sin forskning. er en nasjonal konkurranse for doktorgradsstipendiater, og åtte deltakere fra Universitetet i Stavanger, Stavanger universitetssjukehus og Høgskolen Stord/Haugesund skal i ilden på Folken i Stavanger torsdag 17. september. Her får de presentert forskningen sin til et bredt publikum for første gang, og publikum i salen kan stemme på sin favoritt. De skal også bedømmes av et dommerpanel bestående av Bjørn Ravn Carlsen, Martha Ulvund og Nina Kristiansen. De to beste fra finalen i Stavanger går videre til den nasjonale finalen i Trondheim 26. september.

#smaklittpåden
Samarbeidet mellom Arkeologisk museum og Hotellhøgskolen ved UiS har resultert i konseptet #smaklittpåden. Kostholdet har endret seg, og maten vi spiser setter spor i kroppen vår. Den har satt spor i kroppen til våre forfedre. Men hva spiste de før? Og hva spiser vi nå? Og hvordan kan man egentlig finne ut av dette?
Noen av disse spørsmålene kan du få svar på under Forskningsdagene. Både dersom du er flypassasjer og reiser fra Stavanger lufthavn Sola kan onsdag 16. september, eller du besøker Forskningstorget i Stavanger sentrum 19. september.
Begge steder får du en smakebit på det som har preget og preger datidens og nåtidens kosthold, du får møte forskeren som ser på hvordan det vi spiser lar seg spore i kostholdsanalyse og studenter fra Norsk Hotellhøgskole ved UiS vil presentere maten og gjennom dette også formidle både forskning og kunnskap om matens næringsinnhold.

Universitet for barn
Over 400 barn er påmeldt årets Barneuniversitet, som holdes både på Arkeologisk museum og på Universitetet i Stavanger. Elevene får med seg foredrag om hvordan forskere på Arkeologisk museum i Stavanger kan se på «skjelett og toalett» som kilde til kunnskap om mennesker sitt forhold til levevis, kosthold og religion. Og fra forskere fra UiS og Måltidets hus skal elevene få høre om hvorfor det rett og slett er kult å spise sunt, og hvordan de kan utforske smakssansen.