MENY

Kom deg ut av komfortsonen!

Tidligere student Benedicte Økland er CEO i Construction City – næringsklyngen for bygg-, anlegg-, og eiendomsbransjen i Norge. Hun råder dagens studenter til å komme seg ut av komfortsonen.

Benedicte Økland

Benedicte Økland fra Sandnes har opparbeidet seg en imponerende CV i næringsliv så vel som i politikken. Hun har hatt lederstillinger i både Telenor og OBOS, i tillegg har hun vært politisk rådgiver for Høyres stortingsgruppe fra 2009 til 2013 før hun ble stabssjef for byrådslederen i Oslo fra 2013 til 2015. 

Navn og alder: Benedicte Økland, 38 år

Studier på UiS og når: Bachelor i samfunnsfag og personalledelse 2000-2003

Stilling: Daglig leder Construction City

Arbeidssted: Oslo

Hvorfor valgte du å studere samfunnsfag med personalledelse ved UiS?

Spennende kombinasjon av fag som jeg tenkte kunne gi et godt utgangspunkt for ulike retninger videre. Jeg var ikke helt sikker på hva jeg skulle bli «når jeg ble stor», og brukte mye tid på politikk mens jeg studerte. Jeg kunne bruke erfaringen min fra det politiske liv til å lære fagene jeg studerte bedre, og samtidig bli en bedre politiker med kunnskapen studiene gav meg. Vinn-vinn.

Hva husker du best fra studietiden din?

Vennskapene jeg fikk underveis og mestringsfølelsen av å levere gode oppgaver hvor jeg og vi jobbet med spennende temaer. Jeg følte jeg vokste som menneske ved å lære mer om både sosiologiske og makroøkonomiske sammenhenger, individuelle triggermekanismer, juridisk rammeverk og kanskje særlig; hvor mye motstand vi mennesker har mot endringer.

Hvilken del av studiet har du hatt mest nytte av i arbeidslivet?

Skal man lykkes som bedrift (eller i politikken) handler det først og fremst om å få menneskene til å lykkes. Vi hadde veldig engasjerende vikarundervisning i organisasjonspsykologi med Bjørnson organisasjonspsykologene, som trigget meg til å gi følgende kommentar til en medelev «drømmejobben må være en jobb i Bjørnson» etter timen. Og i flere år, før jeg flyttet til Oslo og begynte fulltid med politikk, jobbet jeg hos dem som markedskoordinator og administrasjonsleder.

Hva liker du best med jobben din?

Det er en spennende jobb med mye mening. Å bygge en klynge for bygg-, anleggs- og eiendomsbransjen blir et viktig bidrag for både å finne og ta i bruk mer bærekraftige løsninger, og for å bygge opp et sterkt økosystem som får frem flinke oppstartsbedrifter med gode ideer. Vi er et av landene i verden hvor bransjen allerede er mest digital. Vi har verdens beste infrastruktur. Potensialet er enormt.

Hva er dine tre beste råd til dagens studenter?

  1. Ikke bare studer på skolen. Benytt muligheten til å engasjere deg i saker og organisasjoner som gir mening for deg. Det er kjempegøy og du lærer veldig mye mer. Skolebenken alene har få dimensjoner om du vil noe mer. Kanskje ser du ikke sammenhengene mellom frivillig arbeid og faget ditt mens du studerer, men jeg kan love deg – det kommer!
  2. Tenk langsiktig. Mye i arbeidslivet er i ferd med å endre seg. De enkleste oppgavene robotiseres, noen industrier er i ferd med å ebbe ut.
  3. Kom deg ut av komfortsonen. Bli trygg på deg selv, bli kjent med dine svake og sterke sider. Hva synes du er gøy? Hva gir deg mening?

Å forstå mer av deg selv på godt og vondt, sammenhenger i samfunnet og hvordan man tilpasser seg ulike situasjoner, mennesker og teknologier -  det er kompetanse ingen maskin kan konkurrere med deg på.