Kun to sjanser igjen!

Sting Nere var fullsatt under årets første forskningstandup. Spennende program holdt oppmerksomheten helt til slutt. Du kan oppleve forskere på scenen både tirsdag og onsdag.

Willy Fjeldskaar hadde med seg en jordklode, for å vise hvordan is og vann henger sammen. Konklusjonen i hans foredrag var at havet stiger ikke like mye overalt som følge av klimaendringene, og sist men ikke minst, har du kjøpt hytte på fjellet, er det lite sannsynlig at du noen gang får strandlinje til havet!

Svangerskapsdødelighet er hovedårsak til at gjennomsnittlig levealder blant kvinner i Nepal er lavere enn hos menn.
Lege Signe Dørheim Ho-Yen forsket på forekomsten av depresjon like etter fødsel. Hvis moren er deprimert, blir veksten hos barnet hemmet. Kvinner på helse stasjonene ble intervjuet, utfordringene var blant annet at store deler av befolkningen er analfabeter, og at folk verken har adresser, fødselsnummer eller andre detaljer.
Fem prosent av kvinnene hadde fødselsdepresjoner, i Norge er tallet 10 prosent.
Rusmisbruk viktig indikator for depresjoner. En annen ting som spiller inn er polygami, omtrent fem prosent opplevde dette som stressindikator. Samtidig var en positiv indikasjon at kvinnene flyttet hjem til sin mor en stund etter fødselen, noe som viser at storfamilien er betydningsfull for hvordan opplevelsen av tiden etter fødselen.

Øyvind Dahl fra misjonshøgskolen fortalte om hva som skjer når framtiden komme bakfra.
Begrepet tid kan oppfattes forskjellig alt etter hvor man er, og begrepene i språket. Han fortalte om hvordan folk på Madagaskar snakker om fremtid, som om det innhenter deg.
Tre tidsmodeller var hans utgangspunkt. Den første en lineær som gjør tiden til en målbar verdi. Da er vi fremtidsorientert.
Den andre modellen er en syklisk modell, hvor ting gjentar seg, og intet er nytt under solen. Et døgn, en måned eller et år er alle sykliske perioder. Konsekvensen av dette er kanskje at man er mer fortidsorientert.
Den tredje modellen er hendelsestid, tid er når noe skjer. Tiden er subjektiv, og er når noe skjer. Bussen går når den er full, møtet begynner når alle er kommet. Slike verdier bestemmer når tiden skjer. Den subjektivt opplevde tiden. Problemene oppstår når de forskjellige tidsforståelsene møter hverandre.

Bjørn Olav Roaldseth snakket om moral og filosofi som forskning, Leif Inge Tjelta tok for seg alle dårlige unnskyldninger for ikke å trene, og Morten Abrahamsen kom med en spennende fiskehistorie.

Eldbjørg Vaage Melberg var kveldens konferansier, og Sting Nere var fullsatt.