- Kunst som berører og skaper undring

- Kunstneren har på en utmerket måte maktet å berøre oss og å skape engasjement og undring. Dessuten gir de fine assosiasjoner til det naturvitenskapelige, sa dekan Øystein Lund Bø da han fredag innviet TN-fakultetets kunstprosjekt i administrasjons- og møtelokalene i Kjølv Egelands hus.

• Dekan Øystein Lund Bø og kunstner Margrethe Aanestad står foran et av de store verkene i møterommet.
    Dekan Øystein Lund Bø og kunstner Margrethe Aanestad reflekterer over de store verkene i møterommet. Foto: Lars Gunnar Dahle
  • Fotomontasje av kunstutsmykningen i TN-administrasjonens lokaler i Kjølv Egelands hus
    Foto: Tommy Ellingsen / Jan Inge Haga

- Arbeidene dine uttrykker både innovasjon, utfordringer og kvalitet - noe vi ved fakultetet gjerne vil skal kjennetegne vårt eget arbeid, sa dekanen til kunstneren Margrethe Aanestad. Dessuten gir de fine assosiasjoner til det naturvitenskapelige, la han til.

Kunstneren selv satte stor pris på utfordringen som fulgte med da hun vant oppdraget med å utsmykke fakultetets lokaler.

- Gjennom bruk av elementer, form og rom har jeg prøvd å visualisere den energien som direkte og indirekte er drivkraften i den spennende forskningen og utviklingen dere holder på med på fakultetet, sa kunstneren da hun takket for oppdraget med å utsmykke fakultetets lokaler.

Universer møtes

- Jeg har likevel holdt meg i kunstens verden. Mine verktøy er elementer, form og rom - fakultetet sine er formler, datamaskiner og laboratorier. Det er fint å høre at dere føler disse to universene møtes i verkene mine, sa kunstneren under åpningen.

- Min teknikk krever absolutt tilstedeværelse og fokus i skapelsesøyeblikket, og det har vært spennende å utforske såpass store papirformater i forbindelse med dette oppdraget, forteller hun videre.

- Mye står på spill når man tar fatt på en stor, hvit flate. Jeg maler både med pensler og ved å helle og kaste flytende blekk eller uttynnet maling over formatet. Mye av det som foregår i flaten oppstår når malingen og blekket tørker i reaksjon med papiret. Dette er fysiske fenomener jeg finner veldig interessante å eksperimentere med. Jeg har til en vis grad kontroll, men ikke fullstendig, sier Aanestad.

Bilder som engasjerer

Et av utgangspunktene til kunstkomiteen på Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet, og ekstern kunstrådgiver Art Sync, var at den nye kunsten ved fakultetet burde stille spørsmål som berører, skaper engasjement og undring. Videre var det et ønske om at kunsten skulle ha som mål å gå i dialog med institusjonen og forsøke å bruke TN som ”råmateriale” for slik å gjenspeile noe av institusjonens identitet.

I følge komiteen besitter Margrethe Aanestads kunst disse egenskapene, og hennes nye monumentale bilder matcher derfor Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet på en bra og helhetlig måte.

Tekst: Lars Gunnar Dahle

Bilde av Fakultetsdirektør Gro Sokn og kunstner Margareth Aanestad