Laks og bacalao

Arne Sørvig, Norges fiskeriutsending i Spania, sørger for å opprettholde interessen for norsk laks og klippfisk.

– Det er en klar fordel å ha reist og bodd i utlandet hvis du vil gjøre internasjonal karriere. Selv har jeg vokst opp i Spania, studert i USA og jobber nå i Madrid. Den viktigste lærdommen ved å være utenlands, er at du får en større forståelse for andre mennesker. Det internasjonale blir en del av deg selv, ikke noe du ser utenfra, mener Sørvig.

Han er direktør i Eksportutvalget for fisk, med ansvar for Spania og Den dominikanske republikk. Hovedfokuset hans er å markedsføre Norge som opprinnelsesland for sikker og god sjømat.

Analysere og forstå
– Jeg bringer ut informasjon til 45 millioner mennesker. Å være veldig spesifikk i budskapet er en av de viktigste utfordringene i min jobb. Det handler om å analysere og forstå markedets atferd og behov, og ut ifra dette formidle et riktig budskap, sier han.

Laks utgjør 70 prosent av den norske eksporten til Spania, og torskeeksporten fra Norge er i vekst. I Den dominikanske republikk er norsk bacalao noe de fleste kjenner til.

Sørvig har hovedfag fra Norsk Hotellhøgskole og en master fra Cornell-universitetet i Ithaca i delstaten New York, gjennom samarbeidet med hotellhøgskolen. Utdanningen hans består av fagområder som bedriftsøkonomi, statistikk, metode, organisasjonsfag, ledelse og strategi.

Engasjement viktig
– For min del var også mitt engasjement ved siden av studiene uhyre viktig. Jeg ledet studentorganisasjonen ved hotellhøgskolen og senere også Studentorganisasjonen, StOr, forteller han.

– Det er ellers viktig å være interessert og toppmotivert. Du må være villig til å gi mye for å bli vurdert til internasjonale stillinger. Et livsmotto jeg har beholdt siden studietiden, er at du må skyve deg selv ut i de områdene du ikke føler deg mest trygg i. Ta sjanser, kom deg ut av ramma!

Tekst: Thomas Bore Olsen
Foto: Eksportutvalget for fisk