MENY

Lanserte livreddende app i USA

Forskere ved UiS og Laerdal Medical har nå lansert appen TCPR Link, som skal brukes ved hjerte- og lungeredning.

Doktorgradsstipendiat Øyvind Meinich-Bache fra UiS presenterte appen på konferansen ECCU 2017. Doktorgradsstipendiat Øyvind Meinich-Bache fra UiS presenterte appen på konferansen ECCU 2017.

TCPR Link er nå gratis tilgjengelig, og utviklerne bak appen oppfordrer andre forskere til å teste den og evaluere nøyaktighet og nytteverdi. Appen analyserer informasjonen fra smarttelefonen som er plassert på bakken ved siden av pasienten. Med høyttalerfunksjonen på kan livredder utføre hjerte-lunge-redning (HLR) og samtidig motta veiledning fra 113.

Når telefonen ligger på bakken vil kameraet fange opp bevegelsen til den som utfører brystkompresjoner, analysere dette og presentere en tilbakemelding på skjermen. Denne tilbakemeldingen kan også sendes over internett til 113-operatøren. På den måten får nødetatene bedre informasjon om hva som foregår og kan også gi bedre veiledning.  

Presentert i USA

Appen ble lansert under konferansen ECCU 2017 (Emergency Cardiovascular Care Update), hvor doktorgradsstipendiat Øyvind Meinich-Bache fra UiS presenterte. Meinich-Bache forsker på bildebehandling, og har utviklet algoritmene som gjør det mulig å bruke telefonkamera for å måle kvaliteten på HLR.

Han har utviklet appen sammen med Tonje S. Birkenes (Laerdal Medical), professor Kjersti Engan (UiS) og Helge Myklebust (Laerdal Medical).

– Denne teknologien er viktig for de den kan bidra til å øke kvaliteten av behandlingen før ambulansen kommer. I Norge kan dette redde 100 liv hvert år, sier Myklebust, som også deltar på konferansen.

Starter testing

Forskerne bak appen oppfordrer nå andre til å ta den i bruk, og å evaluere hvor nøyaktig den er. De tror teknologien kommer best til nytte dersom den integreres i eksisterende apper for samhandling mellom livredder og medisinsk nødtelefon.

– Derfor ønsker vi nå at teknologien testes ut av andre først i simulering for å kartlegge nytteverdien og mulige forbedringer før den anvendes i behandling av hjertestans, sier Myklebust.

Appen er et bidrag fra UiS og Laerdal til dugnaden «Sammen Redder Vi Liv» som ledes av Helsedirektoratet.

Appen er tilgjengelig i AppStore og Google Play.


Tekst: Mari Løvås
Foto: Privat