Læringsmiljøprisen til Bjergsted Blåseensemble

Læringsmiljøprisen for 2019 ved Universitetet i Stavanger er tildelt Bjergsted Blåseensemble for sin betydning for læringsmiljøet ved Avdeling for klassisk musikk.

Avdelingsleder Harald Eikaas og studentene Ingunn Korsgård Hagen (i midten) og Guro Ansteensen Haugli (t.v.) mottok Læringsmiljøprisen på vegne av Bjergsted Blåseensemble. Avdelingsleder Harald Eikaas og studentene Ingunn Korsgård Hagen (i midten) og Guro Ansteensen Haugli (t.v.) mottok Læringsmiljøprisen på vegne av Bjergsted Blåseensemble. (Foto: UiS/Mari Løvås)

– Vinneren representerer et ypperlig eksempel på studentaktiv læring og legemliggjør en forbilledlig kombinasjon av faglig, pedagogisk og sosial aktivitet. De fortjener en påskjønnelse for sitt ambisiøse og langsiktige arbeid, sa prorektor for utdanning Astrid B. Eggen. Hun delte ut prisen under UiS sin årsfest 29. oktober.

Berikelse for fagmiljøet

– De har vært en berikelse for fagmiljøet og framstår i dag som en av bærebjelkene i avdelingen. De er et meget godt eksempel for hele UiS, sa Eggen.

Prisen ble tatt imot av Harald Eikaas, avdelingsleder for klassisk musikk ved Fakultetet for utøvende kunstfag (UK), og Ingunn Marie Korsgård Hagen, masterstudent i dirigering ved UK og styreleder for Bjergsted Blåseensemble.

– Utøvende kunstfagstudenter i musikk og dans fra inn- og utland søker seg til vårt fakultet med sitt genuine talent. De skal gjennom studietiden forberede seg på et framtidig yrkesliv der jobbene er begrenset i antall og kravene for å lykkes er skyhøye. Slike premisser er ikke nødvendigvis det som i seg selv fremmer et godt læringsmiljø, men i Bjergsted er det skapt en kultur for, og en forståelse av at et lærende fellesskap er en viktig og nødvendig forutsetning for å lykkes i sin individuelle utvikling, sa Eikaas.

Studentstyrte prosjekter

Ingunn Marie Korsgård Hagen takket skolen, lærerne, styret og alle musikerne i Bjergsted Blåseensemble for at ensemblet har kommet dit de er i dag.

– Det er stor motivasjon for oss å vinne denne prisen så vi kan fortsette med det vi holder på med og også utvikle oss framover, sa Hagen.

Ensemblet hadde opprinnelig en virksomhet som i all hovedsak var ledet og initiert av faglige ansatte ved fakultetet. Over de siste årene har denne praksisen utviklet seg kraftig og Bjergsted Blåseensemble har i dag et bredt spekter av prosjekter gjennom studieåret, fra de tradisjonelle lærerstyrte til helt studentstyrte.

Elitedivisjon i NM

Studentene har selv tatt initiativ til å delta i norgesmesterskapet i janitsjar som arrangeres årlig i Trondheim. De har også tatt initiativ til egne konsertserier i forbindelse med forberedelsene til dette.

Bjergsted Blåseensemble har klatret raskt oppover divisjonssystemet i NM. I år kvalifiserte de seg til elitedivisjonen for neste år. De mottok samtidig Norsk Komponistforenings hederspris for fremragende tolkning av norsk repertoar i NM 2019.

Tekst: Benedicte Pentz