MENY

Løser verdensproblemer og lærer norsk

Internasjonale UiS-studenter løser en av verdens mest alvorlige og fastlåste konflikter, samtidig som de lærer norsk.

 • IMG_2276.JPG (rw_largeArt_1201).jpg
  Nei, vi er ikke i FN-bygningen i New York, men i Hulda Garborgs hus på Universitetet i Stavanger, der studenter er travelt opptatt med å løse verdensproblemer i Mini-FN.
 • IMG_2278.JPG (rw_largeArt_1201).jpg
  - Dette er vårens høydepunkt. Studentene har lært om situasjonen i Jemen og har satt seg inn i rollene til de ulike landene. Med rollespillet tester de ut norskspråket, lærer om utenrikspolitikk og spiller skuespill, sier faglærer Unni Pereira. Her med avdelingsleder Øyvind Gjerde i FN-sambandet i Rogaland.
 • IMG_2270[1].JPG (rw_largeArt_1201).jpg
  NORINT-studenten Silviya Dragolynbova, opprinnelig fra Bulgaria, er i dag FN-delegat for Etiopia, sammen med makker Gabrian Chipeu. De er spente før dagens første innlegg.
 • IMG_2285.JPG (rw_largeArt_1201).jpg
  – Etiopia er et stort land med store havområdet. For oss er stabilitet i regionen viktig, vi ønsker en løsning på Jemen-konflikten, sier Dragolynbova. Hun er i rollen som FN-delegat og plederer på flytende norsk.
 • IMG_2280.JPG (rw_largeArt_1201).jpg
  Det er flere studieprogram på UiS som benytter seg av FN-rollespillet, blant annet lærerutdanningen innen samfunnsfag. Linjeforeningen til statsvitenskap har også FN-rollespill.

I en stor hestesko sitter 69 FN-delegater. Foran i salen sitter generalsekretæren og presidenten, flankert av blå FN-flagg.

Nei, vi er ikke i FN-bygningen i New York,  men i Hulda Garborgs hus på Universitetet i Stavanger, der studenter er travelt opptatt med å løse verdensproblemer i Mini-FN.

Mini-FN er et rollespill som arrangeres av FN-sambandet for elever og studenter. Deltakerne er medlemmer av FNs sikkerhetsråd som i løpet av dagen skal enes om en resolusjon. UiS-studentene har fått i oppgave å mekle i krigen i Jemen.

Til vanlig er studentene tilknyttet Norwegian Lanuguage and Culture programme (NORINT), ved Institutt for kultur- og språkvitenskap. I løpet av de åtte månedene studiet pågår skal de lære seg norsk på akademisk nivå.


Tester ut språkbruk

Faglærer Unni Pereira forteller at studentene har forberedt seg godt til FN-møtet.

- Dette er vårens høydepunkt. Studentene har lært om situasjonen i Jemen og har satt seg inn i rollene til de ulike landene. Med rollespillet tester de ut norskspråket, lærer om utenrikspolitikk og spiller skuespill, sier Pereira. Rollespillet er forankret i studentens emneplan under temaet Norges internasjonale relasjoner.

Avdelingsleder Øyvind Gjerde i FN-sambandet i Rogaland er for ellevte gang med på å lede FN-forhandlingene på UiS. Han forteller at denne typen rollespill er utbredt både på norske og utenlandske universiteter, blant annet Harvard.

– Det er flere studieprogram på UiS som benytter seg av FN-rollespillet, blant annet lærerutdanningen innen samfunnsfag. Linjeforeningen til statsvitenskap har også FN-rollespill. Dette er en uvanlig og ikke minst nyttig undervisningsform, sier Gjerde.

Uløst konflikt

NORINT-studenten Silviya Dragolynbova, opprinnelig fra Bulgaria, er i dag FN-delegat for Etiopia, sammen med makker Gabrian Chipeu.  De er spente før dagens første innlegg.

– Etiopia er et stort land med store havområdet. For oss er stabilitet i regionen viktig, vi ønsker en løsning på Jemen-konflikten, sier Dragolynbova. Hun er allerede i rollen som delegat og plederer på flytende norsk.

 

Tekst/foto: siri.j.pedersen@uis.no