MENY

Lyses forskningspris til Malcolm Kelland

Han forsker for å finne fram til miljøvennlige kjemikalier til oljeindustrien. Mandag fikk kjemiprofessor Malcolm Kelland ved UiS Lyses forskningspris for 2011.

Prisen, som består av et diplom og 50.000 kroner, ble delt ut under årsfesten ved Universitetet i Stavanger 29. oktober 2012.

Lyses forskningspris skal stimulere til fremragende forskning og utvikling av strategiske forskningsområder og gode fagmiljø. Det var markedsdirektør i Lyse, Grethe Høiland, som sto for utdelingen av prisen

Malcolm Kelland er professor i uorganisk kjemi ved institutt for matematikk og naturvitenskap ved Teknisk- naturvitenskapelig fakultet ved UiS.

Bygd opp laboratorium
Kelland er en etablert forsker innen kjemi og forskningsområdet «kinetiske hydratinhibitorer» og har de siste tre årene ledet programområdet for forskning, «Green Production Chemistry».

Han har også figurert høyt på UiS sin topp 10-liste over forskningsproduksjon i flere år.

Gjennom samarbeid med næringslivet har Kelland bygd opp landets beste laboratorium for testing av hydrat inhibitorer.

Populær formidler
Malcolm Kelland er også en populær foreleser både i uorganisk kjemi og i innføringsemnet for alle ingeniørstudenter i Kjemi og Miljø.

Juryen sier i begrunnelsen for tildelingen at Kelland er et godt eksempel på at topp forskning kan kombineres med tilsvarende kvalitet og kvantitet i undervisning og populærformidling.

Internasjonalt samarbeid
Juryen viste også til at mye av Kellands forskning blir utført som bachelor- og masteroppgaver og ved internasjonalt samarbeid. Studentene får hos ham forskningsprosjekter av høy kvalitet som ofte leder til publisering.

At prisvinneren er en svært aktiv forsker ble understreket på årsfesten. Kelland hadde nemlig ikke anledning til å være tilstede fordi han for tiden er på reise i USA for å utvikle UiS’ internasjonale forskningsnettverk.

Han hadde imidlertid spilt inn en hilsen hvor han takket for prisen og anerkjennelsen den innebærer og hvor han også spesielt fremhevet studentene sine.

- Jeg har gode studenter på laboratoriet og jeg vil gjerne benytte anledningen til å takke både nåværende og tidligere studenter for arbeidet de har gjort, sa han.


Tekst: Elin Nyberg

Portrettfoto av Malcolm Kelland

Malcolm Kelland