MENY

Med ett mål for øyet

Ole Sander Sønsterud-Hansen har store mål for øyet. Han vil jobbe seg inn i troppen og på sikt konkurrere om plassen som førstekeeper på Stavanger Oilers samtidig som han fullfører grunnskolelærerutdanningen 1.-7. trinn ved UiS.

Ole Sander klarer å kombinere toppidrett med studier. Ole Sander klarer å kombinere toppidrett med studier. Alle foto: Lars Kristian Aalgaard.

– Det er viktig å sette seg mål. For å bli det man vil og gjøre det man vil, er man avhengig av å ha ett mål å jobbe mot, sier Ole Sander Sønsterud-Hansen (19) som er førstekeeper på Stavanger Oilers sitt U20-lag.

Han ble hentet fra konkurrenten Sparta Warriors i høst, og er tredjevalg til å vokte buret til Oilers sitt A-lag i tillegg til å være godt inne i varmen på U20-laget. Når han ikke trener med A-laget til ishockeyklubben eller spiller kamp for U20-laget, er han på skolen og leser. Ole Sander er nemlig også student, og studerer for å bli grunnskolelærer for 1.-7. trinn ved Universitetet i Stavanger (UiS). 

Hard jobbing
Som spiller i juniorenes eliteserie, må han være villig til å legge ned mye tid og krefter på trening og kamp for å bli lagt merke til og kanskje en dag få sjansen til å prøve seg på A-laget. På toppen av det hele er han fulltidsstudent ved UiS. En kombinasjon som betyr tunge tak og hard jobbing. Noe Ole Sander heldigvis er vant til og trives godt med.

– For meg går det veldig fint å kombinere toppidrett med studier. Både Oilers og UiS har lagt godt til rette for at jeg skal få gjøre begge deler. Det er klart det til tider kan være stress å lese til eksamen samtidig som jeg må legge ned harde treningsøkter, men så lenge jeg er strukturert og holder fokus på det jeg skal gjøre, så går det fint.

Full kalender
Uken går fort når han må trene opp til to og tre ganger hver dag, spille kamp og finne tid til å gå på forelesninger og studere. Og så skal han i tillegg sette av tid til å sørge for at han får i seg nok mat og søvn og samtidig holde kontakten med familien, kjæresten og vennene i Sarpsborg over nettet eller på telefonen.

– Innimellom savner jeg hjembyen min, men da hjelper det å tenke på at jeg selv har valgt dette, og at jeg er glad for at jeg tok muligheten når jeg fikk den, sier han.

Sparket i gang
Inspirasjonen henter han hos faren, som har gått gjennom mye av det samme som han selv. Han spilte ishockey for Viking og tjenestegjorde i militæret samtidig, og har gitt sønnen tips og råd for hvordan han best mulig kan kombinere trening med studier.

– Han gjorde meg klar over hva som ventet meg. Jeg trengte rett og slett et spark bak for å skjønne hva som må til og hvordan jeg skal strukturere hverdagen min for å klare å få tid til alt jeg skal gjøre, sier 19-åringen som flyttet hjemmefra for første gang i høst.

Oilers har en ordning der de kobler opp nye juniorspillere som flytter til Stavanger opp mot en fadderfamilie, og Ole Sander trives godt med familien han har blitt tildelt og føler seg godt tatt imot. Også på UiS har han blitt tatt godt imot. Lærerne gjør det de kan for å legge til rette for at han skal fullføre studiet på normert tid.

Drømmer om Get-ligaen
Den store drømmen er å bli en etablert og rutinert keeper i Get-ligaen, og han er fast bestemt på å jobbe hardt hver eneste dag for å komme et skritt nærmere den drømmen, selv om han vet at veien mot målet er lang. Han har foreløpig ingen spilletid for A-laget, men kan måtte stepppe inn om det er sykdom eller skade på de to førstekeeperene. 

– Foreløpig kan jeg ikke konkurrere mot de to keeperene som allerede er etablert på Oilers. De er begge landslagsaktuelle og to av ligaens beste seniorkeepere. Men hvem vet hva som kan skje på sikt? Alt står og faller på mine egne prestasjoner, og at det eneste jeg kan gjøre nå er å stå på og gjøre det jeg kan for utvikle meg til å bli en bedre spiller, så får vi se hva tiden bringer, sier han med et glimt i øyet.

Blitt en livsstil
Ole Sander begynte å stå på skøyter allerede som 3-åring, og har vært trofast mot idretten siden. At han skulle spille hockey var nærmest en selvfølge, men at han skulle bli målvakt var mer tilfeldig.

– Jeg ble tiltrukket av det kule utstyret og at man som keeper får velge farger og tema på hjelmen selv, sier han og legger til at hockeyen har blitt en livsstil.

19-åringen har god kjemi med keepertreneren til Oilers, og forteller at han har fått gode tilbakemeldinger på trening. Han har allerede blitt vist stor tillit av klubben, noe han setter umåtelig pris på. 

– Oilers er en veldig profesjonell klubb med supre fasiliteter, mange fans og gode trenere. Det er veldig inspirerende å få lov å være en del av denne klubben, sier han.

Snart matteeksamen
Desember er en kampfri måned for U20-lagene, og Ole Sander får dermed god tid til å lese til matematikk-eksamenen han skal ha 20. desember. Han trives godt med studiene, og liker spesielt godt pedagogikk-faget der han blant annet lærer hvordan han best mulig kan lære bort kunnskap til fremtidige elever. 

– Jeg ønsker å bli lærer fordi jeg liker å arbeide med barn. Det fant jeg ut da jeg jobbet som keepertrener for barne- og ungdomsavdelingen til Sparta. I tillegg er både mor og farfar lærere. Først og fremst ønsker jeg å kunne gjøre en karriere innen hockey, men for meg er det viktig at jeg også har en utdanning og noe jeg kan jobbe med når jeg ikke lenger kan spille hockey på profesjonelt nivå, sier den fremtidige grunnskolelæreren. 

Grunnskolelærerstudent og hockeyspiller Ole-Sander Sønsterud Hansen.

Grunnskolelærerstudent og hockeyspiller Ole-Sander Sønsterud Hansen.