MENY

Med fire minutter til å formidle

Torsdag klokken 18:30 vil scenelysene i Folken være rettet mot Ole-Erik. Han har fire minutter til å overbevise publikum og dommere om at han er den beste til å formidle sin forskning. Det gjelder å ta vare på sjansen.

Hvilke to kandidater vil stå på denne scenen som vinnerne av den regionale finalen i år? Hvilke to kandidater vil stå på denne scenen som vinnerne av den regionale finalen i år?

De er til sammen 10 kandidater som skal stå foran dommere og publikum i Forsker grand prix førstkommende torsdag klokken 18:30. Det er ingen enkel oppgave de har i vente, og Ole-Erik Vestøl Endrerud som skal snakke om «grønn strøm fra havet» grugleder seg. Men aller mest gleder han seg til å stå på en scene og prøve å forklare et heller omfattende forskningsprosjekt på en mer forståelig måte slik at alle uavhengig av bakgrunn og yrke som sitter i salen kan forstå hva han holder på med.

– Det blir nok ingen enkel oppgave, men jeg gleder meg og ser fram til å prøve å få publikum til å forstå hva jeg holder på med, sier han.

Som Melodi grand prix
På torsdag er det nemlig duket for Forsker grand prix i Folken. En konkurranse som kan sammenlignes med et Melodi Grand Prix for forskere. En arena der forskere med en lidenskap for å fortelle, får muligheten til å vise fram forskning. Forskningsdagene hentet konseptet til Norge i 2010, og forskningsmiljøet i Stavanger var et av miljøene som var med fra starten. 

Deltakerne er ph.d.-stipendiater fra universiteter, høyskoler, forskningsinstitutter og bedrifter i regionen. De to beste fra hvert sted går videre til den nasjonale finalen i Oslo som arrangeres lørdag 27. september. Ole-Erik og de andre kandidatene er godt i gang med doktorgraden sin, men har ennå ikke disputert. De har fått hjelp med presentasjonen, sceneopptreden og stemmebruk og vil gjøre alt for å formidle sin forskning på en god måte.

Avgir poeng
Forsker grand prix er åpent for alle, og publikum får muligheten til å avgjøre hvem som kommer videre ved å stemme via mentometerknapper som de får utdelt før arrangementet starter. I tur og orden skal kandidatene ut på scenen og blir gitt fire minutter til å holde sin presentasjon. Når tiden er ute, gir publikum i salen poeng fra 1 til 6 ved hjelp av hver sin mentometerknapp. Så slipper dommerne til. Deltakeren får direkte, men konstruktiv tilbakemelding og får poeng fra 1 til 6 av dommerne også.

Etter at alle kandidatene har holdt sine fire minutters presentasjoner, er det pause før resultatene fra første omgang avsløres. Kun fire deltakere går videre til finaleomgangen og får lov til å utvide sin presentasjon med seks nye minutter.

Må overbevise
Vinneren blir premiert og instituttet han eller hun er ansatt ved får heder og ære. For Ole-Erik blir det lærerikt å prøve seg på en annen arena enn han vanligvis deltar på. Han gleder seg også til å se hva publikum synes om arbeidet han har lagt ned i presentasjonen. Kanskje er han også en av de to heldige som blir sendt videre til den nasjonale finalen? Les mer om Ole-Erik og de andre kandidatenes presentasjoner.

Da må han i så fall klare å overbevise deg samt dommerne i panelet som i år består av sjefsredaktør i Stavanger Aftenblad, Lars Helle, direktør ved Iris, Ole Ringdal og kunstner Hege Tapio. Programlederen for kvelden er Hilde Zahl. Kom og få med deg interessante og spennende forskningspresentasjoner, og stem fram din favoritt!

Ole-Erik Vestøl Endrerud er en av årets Forsker grand prix-kandidater.

Ole-Erik Vestøl Endrerud er en av årets Forsker grand prix-kandidater. Foto: Morten Berentsen.