Messiaen-festival sparkes i gang

Olivier Messiaen, en av vår tids viktigste komponister, hylles med festival i Stavanger i 2008. Mandag 10. desember kl. 19.30 sparkes festivalen i gang med konsert i Lille konsertsal.

I 2008 er det 100 år siden den franske komponisten Olivier Messiaen (1908-1992) ble født. Hundreårsjubileet markeres med en festival i Stavanger, som finner sted 19.-22. november 2008. Festivalen inngår i programmet for Stavanger2008 - Europeisk kulturhovedstad. Noen av de mest kjente Messiaen-kjennerne vil her være samlet til konserter, mesterklasser, forelesninger og forskersymposium i Stavanger.

Men allerede nå får publikum en forsmak på neste års program. Mandag 10. desember sparkes festivalen i gang med en konsert i Lille konsertsal i Bjergsted, der mange av festivalmusikerne vil delta: Håkon Austbø (klaver), Jan Bjøranger (fiolin), Liv Opdal (cello), Håkon Vestly (klarinett), Erling R.Eriksen (klaver), Ingrid Kappelle (sopran), Naoko Shibayama Aarnio (klaver), Gisela Herb (klaver), samt Thorkil Evan Nielsen (visualisering).

Konserten arrangeres på Messiaens 99-årsdag.

Samler kompetanse i Stavanger
– Ideen om denne festivalen har jeg hatt lenge. Da Håkon Austbø begynte hos oss som professor i høst, var det en veldig god anledning til å iverksette Messiaen-planene og samtidig få trekke veksler på hans kompetanse her i Stavanger, sier prosjektleder og pianist Gisela Herb ved Institutt for musikk og dans.

Pianist og professor i klaver ved UiS Håkon Austbø har høstet stor internasjonal anerkjennelse for sine Messiaen-tolkninger. Under festivalen vil han sammen med norske og internasjonale utøvere og forelesere by på et spennende program. Festivalen henvender seg til profesjonelle utøvere, studenter, musikkpedagoger og alle som ønsker å bli bedre kjent med Olivier Messiaens musikk.

Mange lag og tempi

Herb beskriver Messiaen som en komponist som berører sitt publikum. Han lyttet mye til naturen, og dette preger hans komposisjoner. Et særtrekk ved musikken hans er de mange lag av tempi i ett og samme musikalske øyeblikk. Selv kalte han seg for rytmiker, og noe av det mest urytmiske han kunne tenke seg, var en militærmarsj.

I april 2007 kåret en norsk folkejury Olivier Messiaen til verdens beste komponist etter 1900. Olivier Messian døde 27. april 1992.

- Messiaen mente at rytmen aldri er jevn, og viste til rytmer i naturen. Jeg har lyttet mye på lyden av bølger og andre naturlige lyder, og han har helt rett. I musikken sin tilføyer han noteverdier og tidsvarigheter til de samme elementene for å skape samme variasjon som finnes i naturen, sier Herb.

Konserten finner sted i Lille konsertsal i Bjergsted.

Studenter har gratis adgang, mens UiS-ansatte får billetter til halv pris.

Mer informasjon:
Messiaen-festivalens hjemmeside
100-årsmarkering av Olivier Messiaen i Stavanger (UniverS nr 4 2007)