MENY

Når nye høyder med 1B1

I januar vant de Spellemann. I april skrev de under på en avtale verdt ni millioner kroner. Strykeorkeresteret 1B1 når stadig nye høyder, men potensialet er mye større, ifølge kunstnerisk leder, fiolinist og UiS-professor Jan Bjøranger.

 • 1B1 med kunstnerisk leder Jan Bjøranger i front.
  1B1 med kunstnerisk leder Jan Bjøranger i front. Foto: 1B1/Peter Adamik.
 • Visjonen til 1B1 er å presentere klassisk musikk på en ny og frisk måte.
  Visjonen til 1B1 er å presentere klassisk musikk på en ny og frisk måte. Foto: 1B1/Peter Adamik.
 • 1B1 var tidligere i sommer på suksessfull turnè i Tyskland.
  1B1 var tidligere i sommer på suksessfull turnè i Tyskland.
 • Søndag 13. september spiller 1B1 i Stavanger konserthus.
  Søndag 13. september spiller 1B1 i Stavanger konserthus. Foto: 1B1/Peter Adamik.

– Jeg er litt sliten nå, merker jeg. Det har vært en veldig gøy periode, og det har vært utrolig givende, ikke minst. Å vinne Spellemannsprisen har betydd veldig mye for oss, og det har vært en stor anerkjennelse. Men jeg merker på kroppen at det har vært full rulle den siste tiden. Kanskje jeg bare er nødt til å ta en liten ferie snart?

Gjennomslag i Tyskland
Han er trøtt og sliten, men i godt humør likevel. Professor Jan Bjøranger ved Institutt for musikk og dans (IMD) ved Universitetet i Stavanger var tidligere i sommer på suksessfull turnè med 1B1. Strykerensemblet han er kunstnerisk leder for, har fått gjennomslag i Tyskland etter at de spilte flere konserter deriblant i Berlin, Dresden og Leipzig.

På sistnevnte konsert spilte de sammen med andre artister og band mot den voksende høyreekstremismen i landet. Konserten ble direktesendt på en tysk TV-kanal med flere millioner seere, og 1B1 fikk mye oppmerksomhet fra publikum, agenter og promotører. Det er plateselskapet Simax Classics, som 1B1 nylig har signert for, som arrangerte promoteringsturneen i Tyskland.

Innovasjon og suksess
Helt siden strykerensemblet 1B1 vant Spellemann for «Klassisk» tidligere i år for platen «Holberg Variations», har ikke Bjørangers telefon stått stille. Henvendelser, oppdrag og gratulasjoner har haglet inn og UiS-professoren samt primus motor bak 1B1 har knapt fått tid til å sette seg ned og kjenne på følelsene etter at navnet deres ble ropt opp på scenen under Spellemannsprisen.

– Jeg hadde overraskende lang reaksjonstid. Jeg skjønte ikke at det angikk meg. Det var veldig overraskende. Og nå som det begynner å gå opp for meg og resten av 1B1, har vi ikke fått tid til å kjenne på hvordan det egentlig føles. Ikke at vi klager, altså, sier han og ler.

1B1 er innovative og suksessrike. Helt siden oppstarten i 2008, har de gjort seg internasjonalt bemerket, og har allerede rukket å samarbeide med to av vår tids største komponister; Arvo Pärt og Steve Reich.

Ny visjon for klassisk musikk
1B1 består av talentfulle studenter ved universitetene i Stavanger, Bergen og Agder og strykerne i de regionale talentprogrammene, i samspill med lærere og erfarne musikere fra Stavanger Symfoniorkester. I tillegg samarbeider orkesteret med en rekke videregående skoler og kulturskoler på Vestlandet.

Til sammen er det rundt 70 personer som utgjør 1B1, og de har alle et felles ønske om å lære, en vilje til å jobbe hardt og en brennende lidenskap for musikk. Ensemblet har vært involvert i ulike prosjekter med høy kvalitet fra innovative tolkninger og klassiske mesterstykker til talentutvikling og opplæringsarbeid for barn. Nettopp dette med opplæring og talentutvikling, har vært selve grunnmuren til 1B1. Ensemblet er en viktig drivkraft i utdannelsen av unge strykermusikere i region Sørvest.

Ung og frisk musikk
Visjonen til 1B1 er å presentere klassisk musikk på en ny og frisk måte og ensemblet skiller seg på mange måter ut fra de tradisjonelle orkestrene. De har en ny holdning og «sound», og de tenker utenfor boksen. Feil er tillatt, men hierarki er ikke. Musikeren Benjamin Schmid har blant annet skildret 1B1 som et enseble «som klarer å få klassisk musikk til å fremstå som ungt, friskt og saftig».

– Helt siden starten har vi hatt en ambisjon om å være med på å endre måten klassisk musikk blir fremført på og lyttet til. Jeg er veldig stolt over det vi har oppnådd til nå, samtidig hadde jeg høye ambisjoner da jeg startet 1B1 og det var nok sikkert mange som mente at de var for høye – nærmest uoppnåelige. Derfor føles det kanskje ekstra godt når man faktisk klarer å oppnå de målene, sier han.

Omtalt i «The Times»
Ensemblet stod på scenen under Kammermusikkfestivalen i Stavanger i august og søndag 13. september skal de spille i Stavanger konserthus. Neste år skal de i tillegg spille inn og fremføre et verk av samtidskomponistene Paola Pristini og Julian Wachner – The Hubble Cantata – i forbindelse med NASAS avvikling av Hubble-teleskopet. Dette skal de fremføre sammen med Trinity Wall Street Choir på National Saw Dust i New York. Bak arrangementet står blant en rekke kjente navn som Bono fra U2.

Arrangementet ble nylig omtalt på The New York Times sin nettavis der det ble linket til 1B1 sin hjemmeside. Dette førte til en enorm trafikk på nettsiden deres. De skal også fremføre et stykke på Orginial Musik Workshop (OmW) i Williamsburg. 1B1 har også flere plater på gang, derav tre som er spilt inn og som snart vil bli lansert og flere som er i produksjon hos plateselskapene Simax Classics og Bis.

Fått god støtte fra UiS
Bjøranger dedikerer dag og natt til å lede 1B1. Det er mer enn en fulltidsjobb og mye av fritiden hans går også med til arbeidet med ensemblet. Om suksessen fortsetter, ser han på muligheten for å utvide og få flere folk inn som kan hjelpe å bistå med å lede 1B1 på veien mot nye mål, slik at han selv kan undervise og skape gode resultater med musikken.

IMD har hele tiden vært åpne og behjelpelige og både instituttet og UiS har trykket ensemblet til sitt bryst. Noe Bjøranger setter stor pris på.

– Jeg føler at jeg har fått god støtte fra IMD og resten av UiS, og jeg tror 1B1 er og blir en viktig utviklingsarena for studentene våre samt elevene ved kulturskolene i regionen. Forhåpentligvis kan 1B1 også trekke flere studenter til UiS og gjøre det enda mer attraktivt å studere musikk hos oss, sier han.

Satser på klassisk musikk
Da Bjøranger først startet 1B1, hadde han sett seg litt lei av de vanlige rutinene i orkestre og fikk en mistanke om at frykt for å gjøre feil hindrer musikere i å skape nye ting samtidig som det hemmer nysgjerrigheten deres. Hans teori var at om klassisk musikk skal overleve som sjanger, må folk som vil spille sammen og som er nødt å spille sammen, gjøre nettopp det.

Nylig fikk også det kritikerrose ungdomsorkesteret talentstøtte fra Talent Norge AS, som satser 1,5 mill. kroner på de unge strykerne fra sørvestlandet hvert år i tre år. I tillegg får ensemblet gaver fra Kavlifondet, Sparebankstiftelsen SR-Bank og Stiftelsen Cultiva på kr 500.000 fra hver i 2015. Intensjonen er å støtte 1B1 med tilsvarende bidrag i 2016 og 2017. Til sammen vil dette kunne gi ni millioner kroner til 1B1 de neste tre årene. Dette er en av de største satsningene på ung klassisk musikk i sørvestlands-regionen noensinne.

Skaper unikt miljø
– Tilskuddet gjør at vi kan øke aktiviteten både lokalt og internasjonalt, og at vi kan løfte frem unge talenter og skape et unikt miljø for samspill og utvikling på kunstnerisk høyt nivå. Det gjør at vi kan øke aktiviteten både lokalt og internasjonalt, og at vi kan løfte frem unge talenter og skape et unikt miljø for samspill og utvikling på kunstnerisk høyt nivå, sier Jan Bjøranger.

Tilskuddet vil blant annet bli brukt på 1B1s ønske om å styrke og utvide satsningen på unge talenter og nyutdannede musikere i regionen. I tillegg til ensemblespill og mentorveiledning legges det opp til flere mestermøter og faste konsertserier. Utvalgte talenter vil få individuell eksponering i forbindelse med konserter i Norge og i utlandet. Det tas sikte på flere innspillinger hvor minst en av talentene får hovedfokus og solistroller, og det er ingenting som tyder på 1B1 vil få mindre å gjøre på i tiden fremover.

 

Tekst: Maria Gilje Torheim
Foto: 1B1/Peter Adamik