Nærhet til studentene

- Det er større nærhet mellom undervisere og studenter. Det er konklusjonen til de to spanske professorene Carmen Ferrer og Ivan Cabrera fra Det polytekniske universitetet i Valencia. Professorduoen har oppholdt seg en uke på UiS med faggruppen for byutvikling og urban design som vertskap.

Oppholdet skjer innenfor ERASMUS-programmet. Tidligere har førsteamanuensis Ib Omland vært på besøk i Valencia.

Carmen Ferrer og og Ivan Cabrera har forelest for UiS-studenter i byutvikling og urban design og studert Stavanger-arkitekturen på nært hold.

- I en internasjonal sammenheng er norsk arkitektur lite kjent, sier Cabrera. Det mest kjente bygget for oss er Rådhuset i Oslo. I Stavanger har vi festet oss ved de to byggene Skagen Brygge hotell og Oljemuseet som gode arkitektoniske bygg.

- Stavanger har et særpreg med blandingen av trehus og nyere blokkbebyggelse, sier Ferrer. Det gir byen et særpreg som en slags storby med innslags av småbyens sjarme som vi finner i Gamle Stavanger. Nærheten til sjøen er også fascinerende.

De spanske professorene har tidligere gjestet Oslo og Bergen.

- Oslo ser ut som en hvilken som helst storby. Bergen er sterkt preget av hanseatertiden og ny barokk byggestil. De mangler et særpreg som Stavanger har.

Det polytekniske universitetet i Valencia har 37 000 studenter og det er selvsagt en viss overgang til UiS og nærmere 8000 studenter.

- Vi liker undervisningen som skjer i små grupper mens vi er vant til langt større grupper, sier Ferrer og Cabrera. Studenter og forelesere kommer nærmere hverandre.

Ivan Cabrera har vært en gang tidligere i Stavanger.

- Vi håper nå å få til også en utveksling av studenter, sier han. Vi kommer gjerne tilbake med 20 studenter neste gang og ønsker velkommen tilsvarende 20 UiS-studenter workshop i Valencia.