MENY

Nobelpris om arbeidsledighet

Nobels økonomipris går til Peter A. Diamond, Dale T. Mortensen og Christopher A. Pissarides. De får prisen for sine analyser av hvordan arbeidsmarkedet fungerer.

– Dette er kjente navn blant økonomer, og kom ikke som en stor overraskelse, sier økonomiprofessor ved UiS, Ola Kvaløy.

Hvordan kan det være mange arbeidsledige samtidig som det er mange ledige jobber? Hvordan kan den økonomiske politikken påvirke arbeidsledigheten? Årets prisvinnere har utviklet en teori som kan besvare disse spørsmålene. Teoriene kan også brukes på andre områder enn arbeidsmarkedet.

– I et velfungerende marked er det likevekt mellom tilbud og etterspørsel. I markeder hvor man trenger nøyaktig match mellom en kjøper og en selger, slik som i arbeidsmarkedet, vil det ofte være såkalte søkekostnader som hindrer likevekt: Når en bedrift trenger arbeidskraft og en person trenger jobb tar det tid og krefter for å matche rett person med rett jobb. Dette bidrar til arbeidsledighet, forklarer økonomiprofessor Ola Kvaløy.

Nyttig verktøy
Ifølge Kvaløy er det teoretiske rammeverket prisvinnerne har jobbet fram, et nyttig verktøy for å forstå sammenhengen mellom ledighet og ledige stillinger.

– I arbeidsmarkedet kan det være to ulike situasjoner. I den ene er det økende arbeidsledighet og færre ledige stillinger, mens det i den andre kan være økende arbeidsledighet og flere ledige stillinger. Ved å se på søkekostnadene, kan en se hvordan ulik policy påvirker ledigheten, sier Kvaløy.

Denne teoriutviklingen har skjedd de siste 20-30 årene. Teorier om søkekostnader i forbindelse med arbeidsledighet har ifølge Kvaløy vist seg å være svært fruktbart.

– Når de nå får Nobel-pris, er det fordi søkekostnader har blitt en viktig måte å forstå markedet på. Ut fra komiteens begrunnelse virker prisen svært fortjent, og det er høyst relevant arbeidsverktøy, sier Kvaløy.