Nytt Univers!

Tredje nummer av Univers 2012 ligger nå ute på campus. Her kan du lese om forskning og andre aktiviteter ved UiS. Tema denne gangen er oljeboring i nord og utfordringer knyttet til oljeproduksjon i et værhardt og kaldt klima. God lesning!

Se pdf-versjon av Univers nummer 3 2012

I temadelen kan du lese om petroleumsindustrien som er i ferd med å innta det sørlige Barentshavet for fullt og hvilke utfordringer det innebærer. Vi kommer også med nyheten om at UiS og IRIS går sammen med sentrale forsknings- og utdanningsinstitusjoner i nord om å danne et senter for petroleumsvirksomhet i arktiske strøk.

Europamester og flueforsker
I Univers denne gangen kan du lese om hvordan terskeltrening gir gode løpsresultater. Forskere ved UiS bruker europamester Henrik Ingebrigtsen som testløper.

Les også om bestefedrene i Europa som stadig bruker mer tid på barnebarna sine.

Videre kan du blant annet lese forskningssaker om lite populære konkrete HMS-tiltak blant unge i byggebransjen, om gamle kornsorter og arkeologifunn av møllesteiner, og om hvordan mobbeofre sliter i lang tid etter at mobbingen har opphørt.

En større forskningsartikkel er viet professor Knut Rognes ved UiS som er fremst i verden når det gjelder å forske på og klassifisere spyfluer.