MENY

Odd Leren får Sandnes Sparebanks honnørpris

Odd Leren er tildelt Sandnes Sparebanks honnørpris for 2007. Han får prisen for sin mangeårige innsats for musikklivet i Rogaland. Leren er direktør i FLEKS - Senter for Fleksibel læring og kompetanseutvikling - ved Universitetet i Stavanger.

- Jeg synes dette er veldig kjekt. Prisen kom overraskende, sier en beskjeden Leren, og forklarer at han er lite opptatt av å se bakover i tid.

For øyeblikket leder han utviklingen av et elektronisk simuleringsverktøy for koreografi og forestillinger.

Nye læremidler
- Dans og koreografi har i dag få muligheter til dokumentasjon, sammenlignet med musikk. Dette prosjektet er et eksempel på hvordan vi må satse på læremidler de neste årene. Vi må være forberedt på at framtidens studenter kommer til universitetet med helt andre krav til elektroniske lærebøker, sier han.

Leren har en bred musikkutdanning og utøverpraksis bak seg, blant annet som profesjonell oboist. Han startet Sandnes Orkesterskole i 1964, som ble modell for musikkskolene over hele landet, og han ble fylkesmusikkonsulent hos skoledirektøren i Rogaland i 1969. Her utarbeidet han det som etter hvert det som fikk navnet Rogalandsplanen, som omfattet musikkopplæring fra grunnkole til konservatorium.

Jobbet for offentlig musikkutdanning

- En viktig del av dette arbeidet var å gjøre musikkutdanning på alle nivå offentlig. Det er veldig kjekt å se på utviklingen av undervisningstilbudet innen musikk, dans og drama fra 1970-tallet og fram til i dag, sier Leren.

I juryens begrunnelse står det at han gjennom sin ukuelige stå-på vilje og sin evne til å inspirere og tenne andre for sine ideer har han vært en vesentlig bidragsyter til å gjøre Sandnes til en foregangskommune i musikkopplæring, og Rogaland til å bli et eksempel som har blitt modell for andre i organiseringen av musikklivet og i samarbeidet mellom offentlige og private institusjoner.

Første konservatorium-rektor
I 1971 ble Rogaland Musikkonservatorium etablert, der Leren ble den første rektoren, og han virket fram til konservatoriet ble en del av Høgskolen i Stavanger i 1994 og senere Universitetet i Stavanger. Leren ble ved overgangen til høgskole direktør, først for avdelingen i Bjergsted og senere i sentraladministrasjonen. Han var i flere år leder for Rektorkollegiet for konservatoriene, og han var en aktiv pådriver for å gjøre musikkutdanningen statlig.

Som rektor arbeidet Leren aktivt mot Rogalands næringsliv, og for å støtte lokale talent fikk han i 1992 opprettet den prestisjetunge Shellprisen. Truls Mørk var den første vinneren, og etter initiativ fra ham og i samarbeid med andre krefter, fikk Leren startet Kammermusikk¬festivalen i Stavanger i 1991, der han i en årrekke var styreleder.

Leren var sammen med Olav T. Laake en viktig pådriver til å få Arne Dørumsgaards enorme platesamling til Stavanger, det som i dag er Norsk Lydinstitutt. Han har også utgitt en rekke lærebøker i musikk og musikkpedagogikk.

Prisen er en statuett av Stein Emanuel Simonsen og et diplom. Den deles ut under en gratiskonsert i Sandnes Kulturhus på søndag.

Se utdelingen på web-tv