MENY

Om Herodes i Forum for historie, kultur og samfunn

Førsteamanuensis Fartein Valen-Sendstad, Universitetet i Stavanger, holder foredrag i Forum for historie, kultur og samfunn onsdag 29. august 2007, kl. 18.00-19.30, rom O-101 Hulda Garborgs hus.

Det utgikk et bud fra Jerusalem den 8. mai 2007 til all verden:
”Grava til kong Herodes er funnet!”
Denne melding har på nytt aktualisert en rekke spørsmål.
Var Herodes en djevelsk tyrann? Var han stormannsgal, paranoid og gal etter kvinner, på samme tid fullstendig oppslukt av kona Mariamme med blått blod i alle årene? Var han en halvjøde som sviktet jødedommen?
Hva kan vi vite og vet vi om denne sagnomsuste kongen? De siste tiårenes omfattende arkeologiske utgravninger har bidratt til å hente Herodes tilbake til historien og gjort det vanskelig å svare ja på spørsmålene. Situasjonen er snarere den at vi trenger seriøs historisk kritikk av gamle og nyere skriftlige kilder, samtidig henter vi inn det bildet som arkeologene tegner av det kulturelle landskap. Det tar oss noen skritt fra mytenes og litteraturens til historiens Herodes, til vasallkongen som var inspirert av hellenistiske herskeridealer og opererte innen romerrikets rammevilkår; kanskje like viktig, til kongen med et gedigent hoff fylt av latente og åpenbare spenninger.