MENY

Opera med kostymer fra Italia

Med kostymer fra La Scala og teatersminkør som har vært ved store teater fra Italia til Japan, er ingenting overlatt til tilfeldighetene når sangstudentene ved UiS inviterer til operforestilling i helgen.

Med kostymer fra La Scala i kofferten, kom kostymedesigner Cristina Aceti tidligere denne uken til Stavanger og Institutt for musikk og dans (IMD) for å bidra under årest store operaforestilling. Noen av de italienske kostymene viste seg å være litt små, men det har blitt supplert med klær blant annet fra Fretex.

Også sminkøren som skal sørge for profesjonellt smikede operasangere kommer fra Italia. Andrea Avanzi samarbeider regelmessig med de fremste motehusene, teatrene og operascenene verden rundt; som La Scala i Milano, Roma operaen, Spoleto, Quatar og Kremlin Theatre.

Samarbeidet med Aceti og Avanzi er kommet i stand gjennom professor ved UiS, operasangerinne Elizabeth Norberg-Schultz. Hun har kontakter i Italia, og pendler selv mellom Italia og Norge.

Tre operaer
Publikum som finner veien til Bjergsted i helgen får høre tre ulike enakters operaer. På programmet står Pimpinone, A hand of Bridge og La Serva Padrona, til sammen utgjør det en variert helaften lover Cathrine Sørbøe Villesvik, masterstudent i sang, og karakteren ”Vespetta” i Pimpinone.

Studentene har øvd på tekstene siden i fjor høst, men prøvene begynte i februar. Og det har vært intense uker, forteller studentene Gunnar Andor Nieland, Cathrine Sørbøe Villesvik, Espen Solsbak og Maren Myrvold.
De synger på originalspråket, dermed blir det opera på både italiensk, tysk og engelsk.

Mens ”Pimpinone” er en komisk opera komponert av den tyske komponisten Georg Philipp Telemann til libretto av Johann Philipp Praetorius og først framført i 1725 er ”A hand of Bridge” mer moderne, den hadde sin urpremiere i 1959. Den er komponert av Samuel Barber til libretto av Gian Carlo Menotti.
”La Serva Padrona” (Tjenestepiken som ble husfrue) er en lystig kort opera, ”opera buffa”, av Giovanni Battista Pergolesi (1710-1736) til libretto av Gennaro Antonio Federico, over et skuespill av Jacopo Angelo Nelli. Den hadde urpremiere i 1733.

- Alle elementene i livet
Alle operaene er forholdsvis korte – A Hand of Bridge er bare tolv minutter.
- Og på tolv minutter får du servert alle elementene i livet, forklarer Espen Solsbakk som spiller Bill i ”A Hand of Bridge”.

Studentene har hatt ansvar for det meste av produksjonen selv.
De har ansvar for alt fra rekvisitter til markedsføring og pressekontakt. I tillegg til at sangstudentene også skal være på scenen. Totalt er mellom 40 og 50 studenter involvert i produksjonen av forestillingen. Av disse er 13 sangstudenter.

Regissør er Einar Bjørge og dirigenten er Walewein Witten.

Forestillingen er sponset av Tor Dagfinn Veen. Siden 2008 har Veen sponset studentenes operaforestillinger med totalt 2,5 millioner kroner.

Premieren er i Lille Konsertsal i Bjergsted fredag 2. Mars kl. 19.30. Så spilles det forestilling lørdag 3. mars kl 19.30 og søndag 4. mars kl 15.00.