MENY

Opplev forskningen på Forskningsdagene!

Nå forlater forskerne forelesningssalene, labene, kontorene og seminarene sine for å møte deg! 20 arrangement på 10 dager! Alt gratis!

Collage av Jo Røislien, Inge Særheim og stand. På Forskningsdagene har du mange flotte anledninger til å bli kjent med forskningen i regionen. Du møter dem blant annet på Kvadrat, Folken, KåKå og Stavanger Torg og museene i Stavanger og Sandnes.

Under Forskningsdagene fra 19. til 30. september har du anledning til å møte og oppleve forskere i regionen på 20 forskjellige arrangement. Forskningsdagene er en årlig begivenhet hvor forskere trer ut av sine vante omgivelser og forlater kontorene sine for å delta på standup, stunt, show, debatter og gøyale eksperiment – der hvor publikum er. 

For eksempel på Kvadrat, Folken, KåKå og Stavanger Torg og museene i Stavanger og Sandnes. 

Hvordan vil framtidens hus se ut? Hva er identitet, og hva har det med kjønn å gjøre? Hvordan kan du se de usynlige bakteriene på fingrene dine? Kan ligninger redde liv? Kan oljeforskning redde hjertet? Hva skal vi egentlig med hytteporno? Og er det mulig å fortelle om ni hundre års barndom på ni minutter? Noe av dette kan du få svar på under årets Forskningsdager.

Alle tiders oppvekst

Årets tema er oppvekst. Vi har flere arrangementer som knytter seg opp til tema. For eksempel oppvekst i oljebyen på Norsk oljemuseum, ni hundre års barndom med Hege Stormark og alle tiders oppvekst med Janne & Jostein-show på Universitetsbiblioteket.

På forsker-standup på Kåkå vil Trude Eriksen snakke om unger på sjølstyr til full kontroll – om endringene i synet på barn og sikkerhet fra mellomkrigstiden og fram til i dag.

I tillegg spør vi UiS-forskere på Læringsmiljøsenteret, Lesesenteret og Institutt for barnehageforskning: Skjer det en «skolifisering» av barnehagen? Barnehagesjefen i Stavanger kommune Monica Buvig Stenseth deltar også i denne debatten om læring i barnehagen, som finner sted på Universitetsbiblioteket på Ullandhaug. Debatten innleder festivalen, som åpnes onsdag 19. september av rektor Marit Boyesen på Universitetsbiblioteket kl. 14.30.

Bakterier på Kvadrat

Dagen etter, torsdag 20. september kl. 16.30 stiller to forskere fra henholdsvis Handelshøyskolen BI og NORCE på Kvadrat i beste shoppingtid. På standen Se det usynlige får barn og andre muligheten til å se sine egne bakterier.

Litt senere på kvelden inviterer Norsk oljemuseum til Oljeselskap, hvor du kan oppleve museet på en ny måte, høre på korte foredrag og få med deg ny kunnskap.

Forskningstorget, Forsker Grand Prix, Forsker-standup, Barneuniversitetet og Matløypa er andre etablerte arrangementer under Forskningsdagene.

Forskningstorget

Lørdag 22. september forvandles torget i Stavanger til et yrende forskningstorg med spennende aktiviteter for barn og voksne i alle aldre. Her kan du blant annet møte Inge Christ – universitetslektoren som elsker å vise fram sine fiffige eksperimenter. Hele 19 utstillere skal begeistre og skape forståelse med sin forskning.

Forskningstorget er åpent fra 11.00-15.00.

Forsker Grand Prix på Folken

Tirsdag 25. september kan du oppleve 9 doktorgradsstipendiater i regionen knive om å bli den beste forskningsformidleren. På fire minutter skal stipendiatene fra UiS, VID og SUS formidle forskningen sin på en forståelig og underholdende måte foran et dommerpanel og en fullsatt Folken.

Både publikum og dommerne avgir poeng og de to beste går videre til den nasjonale finalen i Tromsø hvor de møter andre vinnere fra Oslo, Bergen, Trondheim og Oslo.

Alle kan komme og stemme fram vinneren i denne lokale Forsker Grand Prix-finalen i den nasjonale konkurransen for forskningsformidling. Arrangementet er åpent for alle.

Forsker-standup på Kåkå

Jo Røislien kommer på standup, denne gangen som professor og for å snakke om sin egen forskning: Kan man redde liv med ligninger? Inge Særheim kommer for å fortelle oss nytt om stedsnavn i regionen, og i tillegg kommer historiker Marie Smith-Solbakken med sin fortelling om kampen om den sanne fortellingen om den tragiske Kielland-ulykken, bare for å nevne noen av de 13 standup-foredragene som er på 15 minutter hver.

Forsker-standup skjer på Kåkå 26. og 27. september, kl. 20  begge dagene.

Barneuniversitetet

Mandag 24. september inntar over 500 elever fra 6. og 7. klasse auditoriene på Ullandhaug for å delta på Barneuniversitetet. Her får de høre to dyktige forskere med engasjerende foredrag om kjønn, identitet og respekt for deg selv og andre, og om hvordan framtidens hus skal bygges.

Matløypa på Ullandhaug

Siste søndag i september, som alltid, inviteres publikum til en opplevelsestur på Ullandhaug. På Matløypa kan du lære om spennende og spiselige vekster og om økologisk dyrking, du kan også teste smaks- og luktesansen din og kjøpe lokal mat. Det blir også anledning til å skyte med pil og bue og bygge et langhus.

Alle arrangement er gratis!

Festivalen støttes av Forskningsdagene, Stavanger kommune og Rogaland fylkeskommune.

Gå inn på Forskningsdagene i stavangerregionen sin nettside.
Følg med på Facebook-arrangement for Forskningsdagene 2018.
Les pdf-versjon av hele programmet for årets Forskningsdager i stavangerregionen.

Tekst: Karen Anne Okstad

Forskningstorget 2017

På Forskningstorget møter du forskere som viser fram og forklarer hva de forsker på.