Opplevelsesrik åpning av hodekunst

Interesserte studenter og ansatte lot seg villig forføre av multikunstner Arne Nøsts musikalske toner under åpningen av Nøsts installasjon ”Hoder-Kloder” på UiS i dag.

- Denne utstillingen er utforskende og spennende for alle som ferdes her. Den får tankene til å gå, sa universitetsdirektør Per Ramvi under åpningen av Nøsts installasjon.

Over 100 studenter, ansatte og andre fikk så oppleve multikunstner Arne Nøst framføre et musikalsk kunstverk med tverrfløyte og saksofon ispedd lydeffekter med egen stemme.

To grunnelement
Installasjonen "Hoder-Kloder" består av video med syngende barneansikt som er projisert på hoder og objekter i tre. Utstillingen er å finne i Arne Rettedals hus på universitetsområdet fram til 8.februar.

- Grunnideen er et ansikt og en klode i et rom. Ved å vise det samme ansiktet og den samme kloden i ulike størrelser, og ved å legge til lyd i ulik tonehøyde og la jordklodene snurre i ulikt tempo, spinner alt rundt de to grunnelementene klode og hode, forteller Nøst.

- Publikum skal få assosiere åpent rundt disse to elementene, sier Nøst, som er kjent som maler, tegner, grafiker og scenograf. I 2009 trer han inn i stillingen som teatersjef ved Rogaland Teater.

Opplevelse i hverdagen
"Hoder-Kloder" har tidligere vært utstilt på Tou Scene, Kunstgalleriet og Statoil. Installasjonen lånes ut av Stein Jåtten ved Galleri Bliss og de to lokale næringslivslederne Ivar Gundersen og Bjarne Aadnesen.

- Utstillingen kan gi studenter og andre en opplevelse midt i hverdagen. Den stimulerer sansene og setter i gang følelser. Det er kjekt å kunne dele en slik gave med dere, og spesielt i dette kulturhovedstadsåret, sa Stein Jåtten under åpningen.

Mektig og sterk
Masterstudent Margrete Vistnes ved UiS synes installasjonen til Nøst er mektig og fantastisk.

- Den har så mange dimensjoner. Barneansiktet, sangen og klodene utgjør et sterkt språk, sier hun og legger til at det er flott at næringslivet og UiS har gått sammen for å gi de som ferdes på universitetet en opplevelse de ellers ikke ville fått.

Arne Nøst er glad for de mange reaksjonene som har kommet, blant annet fra studenter.

- Jeg har fått mange positive og umiddelbare tilbakemeldinger. Det var en student her som omtalte opplevelsen som ”creepy”. Det var stilig, forteller Nøst, som håper flere tar seg tid til å oppleve installasjonen.

Arne Nøst åpner også utstillingen «Fiktive Fjes» i dag. Den består av bilder som stilles ut i Stein Jåttens galleri Bliss.

Her er en smakebit fra "Hoder-Kloder"