MENY

Pianist-professoren

Han har spilt piano siden han var tre år, og holdt hundrevis av konserter over hele verden. Som professor ved Institutt for musikk og dans ved UiS er han lidenskapelig opptatt av å følge opp studentene sine og se dem vokse som musikere.

Daniel Røhm er professor ved Institutt for musikk og dans ved UiS. Daniel Røhm er professor ved Institutt for musikk og dans ved UiS. Foto: privat

At professor Daniel Röhm fra Stuttgart i Tyskland ved Institutt for musikk og dans virkelig brenner for musikken, er ikke vanskelig å se. Ansiktet gløder og kroppsspråket er levende når han får mulighet til å snakke om det han har dedikert livet til - nemlig musikk. Det som begynte som en hobby ble hans levebrød. Som profesjonell pianist har han spilt konserter over hele verden og i en alder av knappe 40 år, har han rukket å gi ut fem plater.

Spilte Beethoven på gehør
Det hele begynte da han var tre år. Med en mor som er profesjonell cellist og en far som var en travel psykolog på dagtid og en lidenskapelig fiolin-spiller på kveldstid, var det kanskje ikke så rart at også Daniel ble opptatt av musikk. Til å begynne med spilte han sonetter av Beethoven kun på gehør. Det var først da han ble ni at han begynte å lære seg noter.

– Jeg var for lat til å bruke noter til å begynne med, men fant fort ut at det var en fordel, sier han og ler.

Helt fra han var en liten guttunge har han funnet glede i å spille piano, men det var ikke før han ble 18 år at han begynnte å ta pianotimer hos en profesjonell pianist. Han begynte i det små, og spilte noen konserter og vant et par konkurranser. Men selv om han ikke hadde andre tanker i hodet enn å bli musiker da han var fem år, var det viktig for han å holde seg opptatt med andre ting også, og ikke «bare» sitte ved pianoet dag inn og dag ut.

Nektet spillejobber
Det første virkelig store løftet i karrieren fikk han da det tyske selskapet Würth ble hans største sponsor. Selskapet hjalp til med å finansiere produksjonen av hans første plate i 2003 og gav ham spillejobber over hele verden. Denne avtalen gav ham mye, men friheten ble også begrenset. Som musiker er det viktig å føle seg fri, mener Röhm. Han trives mye bedre med situasjonen han befinner seg i nå.

Som professor ved Institutt ved musikk og dans ved UiS, kan han spille konserter der ute i verden et sted for så å komme tilbake til Stavanger å gi studentene sine undervisning og følge opp prosjektene han er involvert i. Første gang han jobbet med å undervise, var på en videregående skole i Tyskland i 2008. Siden den gang, har han undervist flere steder i Tyskland og han ble også innleid som gjesteprofessor i Sør-Korea.

– Å undervise studenter i Norge er noe helt annet enn i Sør-Korea. Jeg måtte avlyse flere konserter fordi jeg ikke fikk lov til å spille konserter og alt jeg gjorde ble kontrollert. Her føler jeg at jeg står mye friere til og kan legge opp undervisningen min slik at den passer studentene mine og meg selv samtidig som jeg får lov til å utfolde meg som profesjonell musiker, det passer meg mye bedre, sier han.

Forskjellig oppfølging
På Institutt for musikk og dans må han ikke avlyse konserter –  tvert imot. Her blir han oppfordret til å holde konserter –  også for studenter og ansatte på huset. For et par uker siden spilte professor Daniel Röhm verker av Liszt i Lille konsertsal i Bjergsted. Etter konserten reiste han direkte til Tyskland for å holde konsert. Nå er han tilbake i Stavanger og UiS for å følge opp studentene sine. Han har ansvar for å gi undervisning til studenter med piano som hovedinstrument, samt å instruere kammermusikk og akkompagnere instrumentalister.

– Alle studentene mine er veldig forskjellige. Det gjør at de også trenger forskjellig oppfølging. Jeg prøver å gi dem undervisning som passer dem, og prøver å være veldig fleksibel og flytte på timene og ha flere timer en uke og ingen uken etter om de har eksamen eller lignende, sier han.

Röhm trives godt som professor ved UiS, og liker atmosfæren og miljøet på Institutt for musikk og dans. Han er lidenskapelig opptatt av å følge opp studentene og se dem vokse som musikere.

Nye prosjekter
I august skal han spille på Kammermusikkfestivalen i Stavanger (International Chamber Music Festival Stavanger). Han gleder seg veldig til å spille i det han beskriver som en av «de beste konsertsalene som finnes» – Stavanger konserthus. Der skal han spille verker av Johannes Brahms.

Han har også to nye CD-er på gang, som blir ferdig i år. Her har han fokusert på verker av den ungarske pianisten Ernst von Dohnany i tillegg til verker av Brahms. Dette blir den fjerde og femte platen han gir ut i en alder av 40 år. Det er ikke annet å gjøre enn å slå fast at han har fått til mye i sin relativt unge levealder. Og ikke minst han har fått oppfylt den aller største drømmen som oppstod da han var en liten gutt som satt og klimpret på pianoet hjemme i stuen han har blitt en profesjonell musiker og kan leve av musikken.