Populær mottaksuke for utenlandske studenter

Den første uken i august blir Universitetet i Stavanger forvandlet til en internasjonal smeltedigel når 340 utenlandske studenter fra 65 ulike nasjoner besøker sitt nye studiested for første gang.

Det er trangt om plassen i foajeen i Arne Rettedals hus fra morgenen 6. august. Studentene som mingler her har passert gjennom et trangt nåløye. Av 6600 internasjonale søkere var det bare disse 340 som fikk plass. Nå skal de gjennom "Orientation Week", et svært populær introduksjonsprogram for internasjonale studenter ved UiS.

Vakre Norge
Aurelija Alysaite stod aller først i den lange køen da nye studentkort skulle utstedes. 27-åringen fra Litauen har allerede bodd i Norge en stund, men nå skal hun studere Norsk språk og kultur for å lære seg norsk.

–Jeg hadde venner som bodde i Norge. De sa det var et vakkert land, og det er det virkelig, så nå har jeg bestemt meg for å bli, sier hun.

Europeere trekker nordover
På tross av strengere opptakskrav, økte det internasjonale søkertallet med 10 prosent i forhold til fjoråret. Det er en spesielt sterk økning fra de europeiske landene, sannsynligvis på grunn av det svake jobbmarkedet på kontinentet.

–De utenlandske studentene er en tilvekst både for universitetet og regionen, og de gir internasjonaliseringen ved UiS et ansikt utad. Erfaring tilsier at mange av disse senere blir absorbert i forskningsmiljøer og arbeidslivet, sier Joachim Gümüs Kallevig, seniorkonsulent ved Internasjonalt kontor.

Populært program
I år arrangeres "Orientation Week" fra 6. til 9. august. Studentene får en solid introduksjon til Norge, Stavanger og UiS. I tillegg er det sosiale arrangementer. Tradisjonen tro blir uken avsluttet med en utflukt til Månafossen 11. august.

Undersøkelser fra tidligere år har vist at over 90 prosent av de nyankomne studentene er fornøyde med velkomstopplegget den første uken.

Aurelija Alysaite.

Aurelija Alysaite (27) fra Litauen stod først i køen da nye studentkort skulle utstedes for internasjonale studenter 6. august.