MENY

Portalen er på plass

Portalen i Abbedens hus ved Utstein Kloster ble fullendt denne uken. Toppsteinen i kleber veier omlag 200 kilo og holder den tre meter høye inngangsbuen på plass - uten nagler og kun ved egen vekt og form. Steinkonservator Ann Meeks ved Arkeologisk museum er godt fornøyd med resultatet.

- Toppsteinen måtte ha helt nøyaktige mål for å passe med sidesteinene. Det gikk på millimeteren! Hadde steinen vært en halv millimeter bredere hadde vi ikke fått den plassert, sier Meeks.

Meeks har arbeidet med de svære steinene i hele høst, med god hjelp av Jos Otten i Faberbygg. Abbedens hus bygges i middelalderstil over en ruin ved det gamle munkeklosteret. Arkitekt Helge Schjelderup har formet byggningen, Meeks portal og vinduer. Huset inngår i Riksantikvarens prosjekt for gjenbruk av ruiner og SR-bank har gitt over 7 millioner for å ferdigstille prosjektet.

Som i middelalderen
- I og med at steinblokkene ikke monteres sammen, men holdes på plass av toppsteinen, var det svært spennende å se om buen i det hele tatt ville stå. Vi har prøvd å lage portalen slik som de gjorde i middelalderen, med hammer og meisel, men har jo også tatt i bruk vinkelsliper for å forme de store klossene, sier Ann Meeks.

Murerne som lager Abbedens hus har ventet utålmodig på Ann og portalen. De skal nå fortsette å mure en halvannen metert bred mur rundt inngangspartiet. De lille huset skal etter planen brukes til møterom, utstillinger , butikk  - og det er til og med rom for en liten kafeteria.

Hugger vinduer
- Nå arbeider vi med å forme to vinduer som skal stå på sørsiden av bygget. Vinduene lages etter samme middelalder-prinsipp. Heldigvis har vi litt bedre tid denne gang, murerne har nok å gjøre og går ikke tippende og venter på at vi skal bli ferdige, sier Meeks.

Vinduene skal på plass i månedskiftet januar-februar og er man heldig kan man ta en kopp kaffi i Abbedens kafeteria i 2010.